News Flash:

Deputatii spanioli resping retragerea proiectului de reforma a legii avortului

12 Februarie 2014
1161 Vizualizari | 0 Comentarii
Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Deputații spanioli au decis marți să nu solicite guvernului retragerea proiectului de reformă a legii avortului, după ce propunerea prezentată în acest sens de grupul socialist (PSOE, din opoziție) a fost respinsă cu 183 de voturi împotrivă, 151 de voturi pentru și 6 abțineri. Votul s-a desfășurat în secret, cu bilețele pe care fiecare deputat le-a introdus în urnă, așa cum au solicitat socialiștii, din dorința de a le oferi chiar și deputaților conservatori posibilitatea să voteze "cu libertatea de conștiință", dat fiind faptul că și printre aceștia au apărut păreri critice referitoare la măsurile mai restrictive cuprinse în proiectul de reformă.

Rezultatul votului de marți se limitează la propunerea de respingere a reformei venite din partea socialiștilor, astfel că proiectul își va continua parcursul parlamentar, în comisiile de specialitate, cu amendamentele aduse în cadrul acestora, până când va fi supus dezbaterii din plen și ulterioarei aprobări sau respingeri.

După ce anteriorul guvern socialist a liberalizat practic avortul în 2010, proiectul de reformă propus de ministrul spaniol al justiției, Alberto Ruiz Gallardón, este considerat ca având prevederi și mai restrictive decât primele măsuri referitoare la avort, din 1985. Punctele controversate ale reformei privesc cazurile singulare și bine identificate ca atare, în care ar urma să fie permis avortul: viol și pericol pentru sănătatea psihică sau fizică a mamei. Cu toate că până în 2010 se permitea avortul și în cazul identificării oricărei malformații a fătului, de acum, guvernanții vor să permită întreruperea sarcinii numai dacă este vorba de o "anomalie a fătului incompatibilă cu viața".

Ministrul spaniol al justiției a explicat faptul că intenția guvernului conservator de la Madrid este să vegheze la respectarea Constituției spaniole, care protejează dreptul la viață și care îi privește și pe cei nenăscuți, încă din momentul concepției. El s-a referit la argumentul deseori invocat anterior: guvernul din care face parte a dorit aplicarea sentinței cu numărul 53 din 1985, prin care Curtea Constituțională semnala că viața celor care urmează să se nască este un bun juridic pe care statul are obligația de a-l apăra. Prin urmare, avortul este scos de sub incidență penală numai dacă drepturile celor nenăscuți intră în conflict grav cu cele ale mamei.

AGERPRES.ro


rezultatul votului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1050 (s) | 33 queries | Mysql time :0.040147 (s)