News Flash:

Familie de cineasti, in cautarea radacinilor. „O mica banalitate putea sa-ti franga gatul in Romania“

28 Decembrie 2022
661 Vizualizari | 0 Comentarii
Andrei Nina


Documentaristul german Andrei Schwartz, nascut in Bucuresti, este subiectul unui film, realizat chiar de fiica acestuia, Nina, studenta la Facultatea de Film din Leipzig. Tanara urmareste povestea familiei, consultand arhivele Securitatii, dar si marturiile trecutului, lasate de stramosi.

Nina Schwartz s-a nascut in 1997, la sase ani dupa moartea bunicului, timisoreanul Ladislau Schwartz. A auzit multe povesti despre familie de la tatal ei, Andrei Schwartz, un cunoscut documentarist in Germania. Insa ea a vrut mai mult. Nina Schwartz, studenta la Facultatea de Film din Leipzig, lucreaza la primul ei documentar, care urmareste povestea familiei sale din Romania: bunicul Ladislau Schwartz s-a nascut la Timisoara in 1920, iar bunica, pictorita Otilia Grosu, era nascuta in Bucuresti, in 1924.

Nina a venit in Romania impreuna cu tatal ei si a urmarit doua planuri: unul despre viata din Bucuresti a bunicilor, iar al doilea – radacinile lui Ladislau Schwartz din orasul natal, la Timisoara. Nina nu vorbeste limba romana si vine prima oara in tara parintilor.

„Prin anul 2020, am descoperit niste fotografii vechi cu bunicul si bunica. Am gasit si multe documente oficiale, in patru limbi. Initial, am facut un proiect pentru facultate pe baza de fotografii. Era despre povestea si soarta bunicilor. Inca de atunci am ramas contrariata ca sunt multe informatii care nu se leaga. De exemplu, am gasit poze cu bunicul in lagare de munca, unde erau dusi evreii, dar pe de alta parte, am gasit poze cu el si ca soldat, la regimentul de vanatori de munte. Am gasit foarte multe poze de la sfarsitul anilor ’60, cu bunicul care mergea la Paris, la Amsterdam, prin toata Europa de Vest, iar asta se intampla cat traia in Romania comunista“, a povestit Nina Schwartz pentru „Weekend Adevarul“.

continuarea pe www.adevarul.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004833 (s)