News Flash:

Evenimentele lunii ianuarie 2023 la Filarmonica Banatul Timisoara

27 Decembrie 2022
366 Vizualizari | 0 Comentarii
Afis general ianuarie

Filarmonica Banatul Timisoara este si va fi, cu atat mai mult in anul in care orasul isi exercita titlul de Capitala europeana a Culturii, un reper de seama. 2023 este anul pentru care institutia a conceput un program special, cu o multime de premiere. Vom avea invitati deosebiti si interpretari de inalta maiestrie.
Astfel, primul eveniment al anului este un concert simfonic extraordinar, ce va avea loc vineri, 6 ianuarie 2023, de la ora 19:00, in Sala Capitol, si care ii are ca invitati pe dirijorul SASCHA GOETZEL si pe solistul MÁTÉ SZÜCS – viola. Impreuna cu Orchestra simfonica a Filarmonicii Banatul Timsoara propun spre auditie lucrari ale compozitrilor G. ENESCU, B. BARTÓK, J. BRAHMS, G. FAURÉ si J. HELLMESBERGER II.    
                    
O prezenta muzicala dinamica, carismatica si convingatoare pe podium, SASCHA GOETZEL a aparut ca un dirijor cu mai multe fatete - un remarcabil constructor de orchestra, programator creativ, antreprenor, educator si avocat al muzicienilor si artistilor. La sfarsitul anului 2021, a fost numit director muzical al Orchestre Nationale des Pays de la Loire, post pe care il preia pentru un mandat initial de patru ani, incepand din septembrie 2022. In plus, a fost numit in functia de director muzical al NYO-CAN, Orchestra Nationala de Tineret din Canada, incepand din vara anului 2022.
 In timpul mandatului sau de unsprezece ani ca director artistic si dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Borusan din Istanbul, a ridicat semnificativ profilul artistic al ansamblului. Conceptia sa artistica, inregistrarile premiate si turneele laudate pe scara larga, au ridicat acest ansamblu la statut international. In prezent, dirijor principal invitat al Filarmonicii din Sofia, Goetzel isi aplica aceleasi inzestrari de „fauritor” de orchestra, imbunatatind calibrul ansamblului si slefuindu-i reputatia. 

Solist recunoscut pe plan mondial, muzician de camera, orchestrant si premiat al multor concursuri, violistul de origine maghiara MÁTÉ SZÜCS este unul dintre cei mai versatili si apreciati violisti ai zilelor noastre.
Intre 2011 si 2018, Máté Szücs a fost violist principal al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, alaturi de care a concertat si ca solist. Pe langa Berliner Philharmoniker, a aparut ca solist alaturi de orchestre de renume precum Staatskapelle Dresden, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen (unde a detinut si functia de violist principal), Bamberger Symphoniker, hr-Sinfonieorchester Frankfurt si Royal Flanders Philharmonic Orchestra.
Din 2018, este profesor de viola la Universitatea de Muzica din Geneva, Elvetia. In 2020 a obtinut diploma de doctor si a devenit doctor in arte.


Ianuarie 2023 inseamna si aducerea pe scena de acasa a unor muzicieni de mare valoare stabiliti in strainatate. Printre acestia de numara dirijorul GABRIEL VOICU (Germania), solistul TIBOR REMAN, considerat cel mai bun clarinetist roman, stabilit, acum, in Germania, si pianista KIRA FROLU, cunoscuta ca finalista a Bursei Mostenitorii Romaniei muzicale. Desi tanara, a concertat deja in prestigioase sali precum Wigmore Hall, Milton Court, St. James’ Piccadilly, St. Martin in the Fields, Londra, Royal Conservatoire of Scotland, Glasgow, Fabrica de piane “Fazioli”, Sacile, dar si la Sala Radio si Ateneul Roman.
    De asemenea, revine la Timisoara dirijorul RÓBERT FARKAS (Ungaria), cu care Filarmonica Banatul are o fructuoasa colaborare.

Continuam sa incantam si copiii, dar, in acelasi timp, sa cladim viitoarele generatii de muzicieni prin intermediul concertelor si recitalurilor educative. Doua astfel de evenimente se regasesc in programul artistic al lunii ianuarie 2023. 
In cadrul primului dintre ele, copiii cu varste intre 2 si 7 ani vor avea ocazia sa asculte muzica din desene animate, in cadrul recitalului cu acelasi nume. Evenimentul va avea loc sambata, 14 ianuarie, de la ora 11:00, in Sala Capitol. Sarcina de a realiza concexiunea dintre micul public si scena ii revine actorului Ionut Marian Pirvulescu.
Vineri, 20 ianuarie 2023, de la ora 11:00, dirijorul permanent al Filarmonicii Banatul Timisoara, maestrul RADU POPA, transforma o parte din repetitia generala a concertului simfonic ce va avea loc in seara aceleiasi zile intr-un concert educativ. Totul, pe intelesul tinerilor de 12-18 ani, care vor sa afle secretele unui concert de succes. Orchestra va interpreta Simfonia nr. 9 in mi minor, op. 95, B. 178 – Din lumea noua de A. DVOŘÁK.

Ultimul eveniment al lunii este recitalul cameral sustinut in parteneriat cu Forumul Cultural Austriac. Pe 30 ianuarie, pe scena Salii Capitol vor urca OLIVER WELTER (Austria) – voce, chitara si CLARA FRÜHSTÜCK (Austria) – pian. Evenimentul va fi prezentat de actorul Adrian Jivan.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006793 (s)