News Flash:

Cetatea lui Pintea Viteazul de la Satu Mare va deveni obiectiv turistic

16 Octombrie 2013
1847 Vizualizari | 0 Comentarii
Cetatea lui Pintea Viteazul

Specialistii Muzeului Judetean Satu Mare vor începe noi cercetari la Cetatea Crucisor, un obiectiv mai putin cunoscut despre care localnicii spun ca a fost 'Cetatea lui Pintea Viteazul', aceasta urmand a fi transformata în obiectiv turistic, informeaza un comunicat al CJ Satu Mare, remis miercuri AGERPRES.

Cetatea Crucisor este situata la sase kilometri sud-vest de localitatea care îi poarta numele, pe culmea cunoscuta de localnici drept 'Dealu' Pintii'. Legenda locala spune ca haiducul Pintea Viteazul s-ar fi refugiat aici pentru o vreme din calea trupelor habsburgice, dar si ca din cetate era un tunel de evacuare secret, care însa nu a fost descoperit nici pana astazi.

Potrivit istoricilor, cetatea este mult mai veche decat perioada secolului XVII-a, cand a trait haiducul Pintea.

'Santurile solide ale fortificatiei de pamant sunt vizibile înca pe coama dealului, fiind remarcate si identificate de localnici înca de la primele descrieri pastrate ale hotarelor satului, de la începutul secolului al XIX-lea, cand locul era amintit drept 'Cetatea/Cetatuie'. Probabil mai tarziu, printr-o mutatie a memoriei colective, a intervenit asocierea fortificatiei cu cel mai îndragit erou roman al zonei satmarene, Pintea Viteazul', precizeaza comunicatul mentionat.

Istoricii presupun ca la prima atestare a satului Crucisor, în 1394, cetatea îsi încetase deja functionarea avand în vedere ca nu apare nici macar o singura data mentionata în sursele documentare medievale.

Fortificatia de pamant urmeaza un plan eliptic, cu dimensiunea de aproximativ 65 x 75 m. Santul de aparare care înconjoara cetatea de jur-împrejur are o latime de circa 5 m, tradand si o adancime considerabila în momentul functionarii. Sapaturile efectuate în anii 1975 si 1977 au scos la iveala si urmele unei palisade, formate din trunchiuri de copaci de aproximativ aceeasi dimensiune. Pe baza materialului ceramic descoperit si a resturilor de material feros legat de activitatea militara (fragmente de piese de harnasament, cuie, potcoave etc.), arheologii au fixat functionarea cetatii în secolele XI-XIII.

Potrivit surse citate, posibilitatile de cercetare arheologice moderne folosind metode non-invazive (prospectiuni geo-magnetice si radar) ofera o noua perspectiva elucidarii fazelor de functionare a cetatii. Muzeul Judetean Satu Mare va efectua, începand de sambata, 19 octombrie, o campanie de cercetare geo-magnetica a cetatii Crucisor, precedata de o curatare a locului cetatii, si urmata în prima parte a anului urmator de sondaje arheologice de confirmare a prospectiunilor non-invazive, care permit si o datare mai exacta a fortificatiei si a eventualelor structuri descoperite.

'Scopul final al acestor cercetari este punerea în valoare a cetatii Crucisor si transformarea sa într-un obiectiv turistic viabil prin intermediul unor reconstituiri la fata locului. Vechimea si structura solida a fortificatiei de la Crucisor îi confera acesteia o importanta deosebita nu doar pentru judetul nostru, ci si pentru întreaga zona a Transilvaniei de Nord', se mai arata în comunicatul CJ. AGERPRES


crucisor cetatea crucisor pintea viteazul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006466 (s)