News Flash:

Simpozion national la 90 de ani de invatamant superior teologic ortodox la Oradea

16 Octombrie 2013
1567 Vizualizari | 0 Comentarii

Numerosi teologi din tara si din strainatate participa începand de miercuri la simpozionul national dedicat împlinirii a 90 de ani de învatamant superior teologic ortodox la Oradea, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Episcop Dr. Vasile Coman' din cadrul Universitatii Oradea.

Tema generica a simpozionului va fi momentul aniversar, dar lucrarile prezentate se vor înscrie si sub genericul 'Teolog si teologhisire în societatea contemporana', dupa cu a informat pentru AGERPRES lect. univ. Doru Fer.

Potrivit acestuia, oaspetii din strainatate vor sosi de la Universitatea din Regensburg, Germania, si de la Institutul Catolic din Viena.

Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Episcop Dr. Vasile Coman' are o veche traditie de învatamant superior, fiind continuatoarea fidela a vechii Academii Teologice, ce functiona din 16 octombrie 1923, dar închisa abuziv de catre regimul comunist în anul 1948. Din cauza Dictatului de la Viena din anul 1940, academia a functionat în Timisoara pana în anul 1948. Traditia a fost reînnodata la scurt timp dupa evenimentele din decembrie 1989, în cadrul universitatii oradene, prin eforturile episcopului dr. Vasile Coman, pe atunci chiriarhul Oradiei si alti pastratori ai credintei ortodoxe.

'In jurul profesorului universitar dr. Dumitru Abrudan, primul decan al facultatii reînfiintate, s-a constituit un corp profesoral tanar si bine pregatit, capabil sa raspunda exigentelor academice, a celor pastorale si a provocarilor lumii contemporane,' a precizat lect. univ. Doru Fer.

Manifestarea stiintifica si omagiala, care se desfasoara în perioada 16-18 octombrie si la care sunt asteptati 50 de teologi, va avea loc sub patronajul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, la buna ei desfasurare contribuind si Consiliul Judetean Bihor, Centrul de studii teologice interdisciplinare, Asociatia ortodoxa 'Ep. Vasile Coman' si Manastirea Sfintei Cruci de la Oradea.


universitatii oradea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005383 (s)