News Flash:

Ce greseala au descoperit internautii pe bancnota de 20 de lei. „Indiferent daca ii pasa sau nu cuiva”

6 Decembrie 2021
860 Vizualizari | 0 Comentarii
bancnota

BNR a pus in circulatie, din 1 decembrie, o bancnota cu valoarea nominala de 20 lei. Este prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina, Ecaterina Teodoroiu.

Pe 1 decembrie a fost lansata bancnota de 20 de lei. Este prima bancnota de circulatie cu portretul unei femei – Ecaterina Teodoroiu, eroina din Primul Razboi Mondial, de pe frontul de la Marasesti. Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.

La trei zile de la lansare, insa, au aparut si primele critici la adresa BNR. Designerul Alin Tamasan a publicat o fotografie cu bancnota sesizand: ”Diacritica corecta ramane A (A Breve), nu A (A Caron), indiferent daca ii pasa sau nu cuiva”. Acesta se referea la diferentele literei „A” din cele doua texte, primul fiind numele bancii, „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, si cel de-al doilea al bancnotei propru-zise, „20 LEI DOUAZECI”.

Jurnalista Ana Iorga, realizatoarea emisiunii „Pe cuvant”, a explicat de ce a aparut aceasta eroare: ”Semnul diacritic corect pentru litera a/A este breve, un semn diacritic in forma de caciula. Este un semn care se mai foloseste si in codul pronuntiei, pentru a indica rostirea scurta a unei vocale. Or, pe bancnota de 20 de lei, pe A din BANCA NATIONALA, observam ca e folosit, de fapt, caron, adica un circumflex intors, de forma literei v. E gresit, dar nu e un dezastru. Si daca ma uit bine, acel v parca nu-i atat de ascutit. Trebuie sa luam in calcul faptul ca aceste semne pot arata usor diferit in functie de fontul ales si de stilizarea literelor. Times New Roman, de pilda, e un font fara surprize, care afiseaza corect semnele diacritice, pe cand alte fonturi nici nu au disponibile literele cu diacritice de care avem nevoie”, a spus Ana Iorga pentru Libertatea.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006418 (s)