News Flash:

Canicula in toata tara. Ce recomanda specialistii

2 August 2017
947 Vizualizari | 0 Comentarii
canicula 1
Medicii si nutritionistii ne recomanda ca in perioada caniculara sa consumam foarte multe lichide, fructe si legume, dar si sa ne acoperim capul atunci cand iesim afara, acestia precizand ca cel mai indicat este sa nu stam in soare intre orele 11.00 si 18.00.
"In intervalul 11-18, sa nu se faca efort fizic in soare, sa nu se faca plaja. Cand plecam de acasa, vom purta tinuta ampla, vaporoasa, lejera, de culoare deschisa, care sa acopere cat mai mult din suprafata corporala, iar capul va fi acoperit cu palarie, sapca sau umbrela. Cei care sunt fotosensibili, vor purta ochelari de soare, care chiar sa protejeze, nu doar din motive estetice.(...)Daca suntem nevoiti sa parcurgem distante mai mari in soare, va trebui sa alternam cu pauze de 10 minunte, in incinte ventilate si sa ne hidratam corespunzator. Nu trebuie sa asteptam senzatia de sete vom consuma, la fiecare 20 de minunte, un pahar de apa sau de iaurt, care hidrateaza foarte bine", a declarat pentru MEDIAFAX, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SAB-IF).
Alis Grasu a precizat ca este foarte important sa avem o deosebita grija de sugari, copii mici si de persoanele cu dizabilitati si afectiuni cronice.
Pe durata atentionarilor de canicula, specialistii recomanda evitarea bauturilor alcoolice sau dulci, explicand ca acestea elimina apa din corp si accentueaza deshidratarea.
"Principalul stres al organismului este pierderea de lichide si de saruri pe care le eliminam prin transpiratie. Si acest lucru depinde foarte mult de locul unde persoana isi petrece timpul. Daca ai o munca de birou si stai la o temperatura constanta, nu e aceeasi solicitare ca atunci cand muncesti afara sau faci sport. Cand vine vorba despre hidratare, trebuie consumat minimul de 1,5 litri de lichide, nu numai apa, ci lichide in general. Pentru persoanele care fac efort la temperaturi crescute, se poate ajunge si la 4-5 litri pe zi", a explicat pentru MEDIAFAX Damian Serban, nutritionist.
Chiar daca ne canalizam energia pe consumul ridicat de lichide, nutritionistii atrag atentia sa nu uitam de alimente si ne sunt recomandate cele bogate in apa.
"Este important sa ne hidratam si prin alimentatie, profitand de legumele si fructele de sezon, in toate formele: proaspete (in salate), sucuri, supe, ciorbe. Sunt de preferat alimentele la temperaturacamerei. Cantitatile de mancare la o masa trebuie sa fie mici, astfel incat sa permitem o digestie optima. Pestele slab, branza slaba sunt sursele de proteine cele mai indicate.(...) Evitam alimentele foarte grase (inclusiv nucile si semintele, mai potrivite pentru anotimpurile racoroase). Evitam substantele excitante si termogenice, cum ar fi condimentele puternice sau alimentele foarte reci. Evitam cantitatile mari de cafea, alcool, bauturi energizante, atat pentru ca pot induce o deshidratare suplimentara, cat si pentru ca pun un stres suplimentar asupra organismului", a precizat pentru MEDIAFAX Cristian Margarit, nutritionist.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005917 (s)