News Flash:

Colterm trebuie sa cumpere certificatele verzi pana la finalul lui aprilie. PMT face demersuri pentru suspendarea mecanismului

8 Aprilie 2022
414 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Societatea de termoficare a Timisoarei trebuie sa achizitioneze certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera pentru anul 2021, in valoare de aproximativ 11,2 milioane de euro. Termenul limita este 30 aprilie. Primaria Timisoara spune ca face „demersuri catre Guvern pentru a incepe negocierile cu Comisia Europeana in vederea suspendarii mecanismului de certificate”.
 
 
Poluarea produsa de Colterm inghite bani grei, de cele mai multe ori din bugetul local. Astfel, societatea este obligata, conform unei hotarari de guvern din 2006, sa cumpere certificate aferente emisiilor de CO2 verificate. In fiecare an. In cazul in care nu le cumpara trebuie sa plateasca aproximativ 100 de euro pentru fiecare certificat lipsa, drept amenda.

Anul trecut, Colterm a primit o amenda istorica, in valoare de cca. 21 de milioane de euro, pentru ca nu a cumparat cele 201.463 de certificate verzi necesare anului 2020. Istoria pare ca s-ar repeta. Pentru 2021, certificatele CO2 trebuie puse pe masa pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2022. Cele 188.624 de certificate costa putin peste 11 milioane de euro.


Topul autoturismelor preferate de romani in 2021

Colterm nu are bani, iar Primaria Timisoara spune ca nu vrea sa „faca cinste” cu certificatele verzi, nefiind o responsabilitate legala a administratiei locale.

„Reamintim ca aceasta obligatie, de a achizitiona certificatele CO2 revine Colterm, din banii pe care ii incaseaza din subventii si prin facturile pe care le platesc timisorenii si persoanele juridice abonate la serviciile companiei de termoficare. Niciunde o companie nu poate rezista stand doar cu mana intinsa catre bugetul unui intreg oras, asteptand in fiecare saptamana cate o noua injectie de bani publici care sa ii asigure supravietuirea. Deciziile dificile de a taia costuri la Colterm trebuie luate de urgenta”, declara reprezentantii PMT.

Ce ramane de facut?
Viitorul pare sumbru pentru Colterm si locuitorii Timisoarei racordati la retea. Daca certificatele in cauza nu sunt achizitionate si o noua amenda va fi incasata, falimentul pare singura finalitate pentru criza actuala.

Primaria face demersuri la Palatul Victoria pentru a incepe demersurile de negociere in vederea suspendarii mecanismului de certificare de la Comisia Europeana.

„Pentru a sprijini compania in aceste momente dificile, municipalitatea a facut demersuri catre Guvern pentru a incepe negocierile cu Comisia Europeana in vederea suspendarii mecanismului de certificate, care a devenit profund disfunctional. Necesitatea suspendarii achizitionarii acestor certificate deriva din criza mondiala fara precedent de pe piata energetica, cauzata atat de pandemie cat si de conflictul din Ucraina, dar si de faptul ca piata acestor certificate este extrem de volatila in aceasta perioada, pretul per certificat crescand chiar si de patru ori in ultimii doi ani”, anunta reprezentantii primariei.

Primaria Timisoara transmite ca si-a indeplinit toate obligatiile pe care le are fata de societatea locala de termoficare.

„Primaria Municipiului Timisoara a sustinut si sustine in continuare Colterm. Doar in aceste primele trei luni ale anului au fost virati aproape 100 de milioane de lei bani publici catre Colterm, o suma absolut record in istoria acestui oras si care impinge la limita posibilitatile bugetare ale Timisoarei. Dincolo de aceste subventii pe baza pretului stabilit, Primaria nu are posibilitatea legala de a face cadouri financiare unei companii, fie si ea una publica”, declara PMT.

O cauza principala pentru situatia dezastruoasa in care se afla Colterm este rezultatul lipsei de retehnologizare a companiei de termoficare din ultimii ani, spune primaria.

„Reamintim ca lipsa retehnologizarii a Colterm din ultimii ani a adus compania in situatia in care nu-si mai permite financiar sa functioneze pe baza carbunelui. Primaria Municipiului Timisoara lucreaza impreuna cu Banca Mondiala la structurarea unei strategii de termoficare a municipiului si la planul pentru iarna viitoare, strategie care va fi prezentata in perioada urmatoare”, mai aflam din aceeasi sursa.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1104 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005086 (s)