News Flash:

Colterm intra in iarna fara stoc de carbune, dar cu planuri mari. Explicatiile directorului Cristian Mitu

10 Octombrie 2021
498 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Caloriferele timisorenilor ar trebui sa se incalzeasca, incet, de luni, cand Colterm incepe probele la cald. Societatea de termoficare nu prea e pregatita pentru iarna. Nu are stocuri de carbune si trebuie sa plateasca in avans factura la gaz, factura despre care chiar primarul Dominic Fritz spunea ca nu se stie cine si cum o va plati.
 
 
Inca e incertitudine la Colterm, desi directorul general e optimist ca totul va fi bine la iarna. El le-a explicat consilierilor locali, saptamana trecuta, in ultima sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor, ca nu prea are stocuri de carbune, insa societatea de termoficare e pregatita pentru iarna cu grafice de 100.000 de tone.

„Pentru acest sezon, vreau sa spun ca ambele centrale sunt pregatite de functionare. S-au facut reviziile tehnice la instalatiile de productie a centralelor si s-au facut reviziile la instalatiile de transport si distributie. Practic, putem porni si vom porni cat de curand, incalzirea, in functie de temperatura exterioara. Vom livra agent termic populatiei”, i-a raspuns Cristian Mitu consilierului local Adrian Lulciuc, care a vrut sa stie daca timisorenii vor avea caldura fara probleme la iarna.

Viceprimarul Ruben Latcau a „intrat” peste seful Colterm si a tinut sa mentioneze ca intrebarea alesului PNL este una politica.

„Colterm foloseste doua surse principale de incalzire, atat carbune la CET Sud, cat si gaz la CET Centru. Sistemul este complementar, este interconectat si, daca apare o avarie intr-o parte, sistemul are capacitatea sa distribuie pe alte parti ale retelei de transport agentul termic, in asa fel incat sa ajunga in punctul termic pe retea. Transportul merge de la CET la punctele termice si distributia mai departe. Daca nu va functiona gazul, cu siguranta va putea functiona carbunele. Colterm are, in momentul de fata, mai multe contracte cu trei companii diferite care pot sa furnizeze carbune pe care are, nu mai stiu exact, undeva la 100.000 tone contractate si care pot fi furnizate la cerere. Cererea de furnizare deja a inceput, deci Colterm va avea siguranta ca i se poate si ca i se livreaza carbune”, a explicat edilul Timisoarei.

Mitu: Putem spune ca nu avem stoc de carbune
Adrian Lulciuc a vrut totusi sa stie cum sta Colterm cu stocurile pentru iarna, iar raspunsul a venit in cele din urma de la directorul Cristian Mitu.

„La ora actuala putem spune ca nu avem stoc de carbune. Avem 998 tone de carbune stoc, dar suntem pe contracte in derulare, avem pregatite grafice de livrare. Functionarea pe gaz genereaza jumatate gaze cu efect de sera si jumatate efort pentru achizitie de certificate de CO2. Am functionat numai cu CET Centru peste vara, pe gaz, ca sa mergem cu cele mai performante instalatii pe care le are Colterm, randamentul cazanelor este 92,7%. Functionarea cazanelor mixte, carbune-gaz, la CET Sud, este de maximum 82-83%. (…) Pentru Sud vom merge momentan pe gaz, in prima data, si, dupa ce vom aduce carbune, dupa jumatatea lunii, vom incepe si functionarea pe carbune. Ponderea momentan este 70 gaz – 30 carbune si asta se va schimba. Putem oricand sa basculam pe mai mult carbune si mai putin gaz. Functionarea pe gaz e o functionare cu randamente mult mai bune, cu costuri mai mici”, a spus Mitu.

Suntem in 10 octombrie, iar Colterm n-a pornit inca robinetul. De luni incepe probele la cald, ceea ce inseamna ca se vor incalzi putin caloriferele timisorenilor. Primarul Dominic Fritz spunea zilele trecute ca „inca nu stim cine si cum va plati aceasta factura de gaz ce asteapta compania Colterm pentru a putea produce agentul termic pentru Timisoara” si ca nu stie „daca va fi posibil si cum va fi posibil sa evitam un scenariu de restructurare prin insolventa”.

„Noi trebuie sa platim tot ce cumparam in avans, Colterm avand atat de mult datorii. In momentul in care pornim caldura si probabil o vom face in acest weekend, factura zilnica va fi intre 2 si 3 milioane de lei, pe care trebuie sa le platim in avans. Colterm nu are aceste incasari, bugetul local, chiar daca am da toti banii Colterm, nu are acesti bani”, explica Fritz.

Nica vs. Fritz, faza banii pentru Colterm
Primaria Timisoara a cerut ajutorul guvernului pentru Colterm, dar nu a primit niciun leu din fondul de rezerva distribuit zilele trecute.

„Daca vrem sa avem caldura in spitalele, scolile si gospodariile Timisoarei in aceasta iarna, Guvernul va trebui sa isi asume o parte a poverii”, spunea Dominic Fritz vineri, dupa ce s-a aflat unde merg banii din fondul de rezerva. El nu a spus insa cati bani a cerut PMT pentru Colterm.

Despre acest subiect a avut ceva de spus si presedintele PNL Timis, Alin Nica, care a spus ca primaria a primit de la Guvernul Citu, din bugetul pe 2021, 28 de milioane de lei Timisoarei, pentru reabilitarea unui parc si a doua strazi, bani pe care nu i-ar fi folosit.

„Buruienile cresc in Parcul Civic, strazile respective nu avanseaza, banii respectivi nu au fost practic cheltuiti. Si atunci, de ce sa vii sa ceri bani, cand nu au reusit sa cheltuiesti banii pe care i-ai primit la inceputul anului? De ce sa dea guvernul bani pentru Colterm, cand tu ai deschis sampania in martie, cand ai reusit sa schimbi CA si ai uitat ca mai aveai pe ordinea de zi o hotarare de cumpararea certificatelor verzi? (…) Pana acum primaria nu a venit cu o solutie de eficientizare a activitatii Colterm, din punct de vedere tehnologic, eventual prin accesarea unui proiect cu finantare europeana. (…) Cand autoritatea locala doar asteapta compensatii din exterior si nu face nimic din punct de vedere organizatoric, cred ca niciun om cu scaun la cap nu poate sa bage bani intr-o gaura neagra”, a comentat Alin Nica.

El a mai completat ca primaria n-a reusit sa cheltuie nici jumatate din banii dati de guvern din bugetul pe acest an.

„Chiar daca da bani guvernul, ei nu sunt in stare sa-i cheltuie. Guvernul a dat 28 de milioane de lei si n-au cheltuit nici jumatate din ei. Deci poti sa le dai bani, ca ei nu stiu ce sa faca cu ei. De ce sa dai banii cetatenilor din alte parti pe incompetenta si neglijenta altora? Eu cred ca nu e corect”, a mai spus Nica.

Tot Alin Nica anunta, in luna mai a acestui an, ca a vorbit cu premierul Florin Citu legat de problemele Colterm, pentru ca guvernul sa aloce bani pentru certificatele EUA pe care societatea de termoficare este obligata sa le cumpere. Primaria ceruse atunci 45 de milioane de lei, iar Nica spunea ca a semnat referatul de hotarare de guvern. Banii n-au mai venit, iar Colterm s-a ales cu o sanctiune de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat certificatele anti-poluare pentru anul 2020. Sanctiunea a fost contestata in instanta, dar asta nu inseamna ca societatea nu trebuie sa mai cumpere certificatele.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007206 (s)