News Flash:

Noul Cod Silvic a ajuns pe masa Parlamentului

Ce aduce Noul Cod Silvic pentru hoții de lemne

6 Februarie 2024
117 Vizualizari | 0 Comentarii

Noul Cod Silvic a ajuns pe masa Parlamentului și este considerat un instrument crucial în lupta împotriva furturilor și abuzurilor din sectorul forestier. Acest document introduce noi măsuri, reguli și legi pentru a facilita tranziția către tehnologii moderne de supraveghere a pădurilor. Este adaptat la legislațiile din peste 17 țări care au reușit să gestioneze eficient resursele silvice naționale.

Printre aspectele cheie ale noului Cod Silvic se numără stabilirea unor pedepse mai severe pentru cei implicați în furtul de lemn. Utilizând noua variantă a sistemului SUMAL, autoritățile pot monitoriza traseul lemnului tăiat din pădure printr-un singur clic. Introducerea de informații false în acest sistem este sancționată cu până la 5 ani de închisoare.

„În viitor, orice volum mai mare de 5 metri cubi și orice volum mai mare cu 20% decât cantitatea declarată va însemna în mod automat și confiscarea autovehiculului cu care se face acel transport.

În aproape jumătate din suprafața împădurită a României va fi interzis tăiatul pădurilor la ras, dacă acest lucru era interzis până la acest nou cod silvic doar în parcurile naționale, acum extindem această interdicție și în parcurile naturale și în toate ariile naturale protejate din România”, a afirmat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

În plus, utilizatorii nu vor mai avea permisiunea să exploateze sau să transporte lemnul fără respectarea regulilor stabilite de Noul Cod Silvic.

Aplicația reprezintă doar un instrument de lucru prin care noul Cod Silvic aduce ordine în sistemul de gestionare a resurselor forestiere. De asemenea, în noua versiune a Codului Silvic este introdus conceptul de „insule de îmbătrânire”, care reprezintă un mecanism pentru protejarea suprafețelor de pădure de minimum 0,1 hectare, cu rol în menținerea biodiversității, împotriva tăierilor. Noul document definește, de asemenea, interesele și incompatibilitățile pentru personalul din domeniul silvic și promovează accesul liber în fondul forestier pentru oricine dorește să se bucure de frumusețea pădurilor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004982 (s)