News Flash:

Când va fi deschisă cea mai veche clădire din Timișoara?

Castelul Huniade ar putea fi deschis în totalitate în 2026

24 Iulie 2023
230 Vizualizari | 0 Comentarii

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, ar putea fi deschis în totalitate pentru public cel mai devreme în anul 2026, potrivit declarațiilor lui Alin Nica, șeful CJ Timiș.

Clădirea istorică a Castelului Huniade este închisă pentru renovare de aproximativ 20 de ani, iar până în prezent lucrările de restaurare nu au început. Cu toate acestea, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat că au fost obținute finanțări din trei surse diferite pentru a sprijini restaurarea Castelului Huniade.

„Mă refer aici la cele 4,4 milioane de euro din PNRR, contract pe care l-am semnat deja, și la cele șase milioane de euro din Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, finanțare pe care am câștigat-o în urmă cu vreo două, trei luni, iar acum urmează semnarea efectivă a contractului. A fost aici Ministerul Dezvoltării și mi-a promis că în cel mai scurt timp mă vor chema la București pentru a semna și această finanțare. Iar cea de-a treia linie de finanțare pe care noi am stabilit-o în planul nostru urmează a fi concretizată, sper, în a doua jumătate a acestui an, când se va da drumul Programului Operațional de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria, unde avem zece milioane de euro alocați pentru proiecte strategice, iar Castelul Huniade este cuprins în această linie aprobată de curând în ședința comună a reprezentanților tuturor județelor implicate și a ministerelor coordonatoare pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria, urmând ca diferența să fie suportată din bugetul local”, a declarat Alin Nica.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a subliniat că, având în vedere amploarea lucrărilor necesare, estimează că Castelul Huniade va fi deschis în totalitate pentru public cel mai devreme în anul 2026.

„Noutatea principală pe care doresc să o anunț este finalizarea proiectului tehnic. Asta înseamnă că partea birocratică de proiectare, de obținere de avize a fost finalizată. Urmează în partea a doua a anului licitația pentru execuția efectivă, pentru a atribui lucrarea de construcție, de reabilitare și sper ca până la sfârșitul anului să avem un constructor pentru întreaga lucrare. Fiind o finanțare multi-fond, din mai multe surse, noi mai marcăm o premieră. Va fi, practic, un proiect pilot care va fi realizat din atât de multe surse de finanțare, locală, națională și europeană. Este o provocare pentru noi, dar sunt convins că trecând de aceste bariere birocratice, eu zic că vom reuși reabilitarea acestui monument, iar la orizontul anilor 2026, 2027 întreaga clădire să fie reabilitată, dotată și dată total în circuitul cultural și muzeal. Evident că pe măsură ce vom finaliza părți din ea, o vom deschide mai rapid, dar cam acesta este orizontul de timp realist până la care o lucrare de o asemenea anvergură să fie finalizată”, a precizat Alin Nica.


Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a menționat că, deși acoperirea curții Castelului Huniade a primit un aviz favorabil din partea Ministerului Culturii, nu se renunță la această idee. „Am să revin cu această propunere la execuția efectivă, o să propunem proiectantului să vină cu o dispoziție de șantier eventual și după aceea să mergem din nou la București, la Comisia de Avizare a Monumentelor, pentru a lua acest aviz la execuție”, a spus Nica.


Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a subliniat că se așteaptă ca Primăria Timișoara să răspundă "cu celeritate" cerințelor pentru emiterea autorizației de construire. „Am constatat cu neplăcere că în faza de certificat de urbanism ne-au cerut niște documente care, mă rog, în primul rând, este greu să le furnizăm noi sau au fost emise de ei. Este vorba de toate autorizațiile de construire emise de-a lungul timpului, în toate celelalte încercări de reabilitare, restaurare a acestui monument”, a menționat Nica.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006172 (s)