News Flash:

Azi va fi inaugurat tunelul care leaga Europa de Asia

29 Octombrie 2013
1483 Vizualizari | 0 Comentarii
Tunelul Marmaray

Turcia inaugurează azi cu mare fast una dintre cele mai ambiţioase construcţii din Europa. Este vorba de un tunel feroviar submarin pe sub stramtoarea Bosfor, care va lega cele două părţi, europeană şi asiatică, ale Istanbulului. Inaugurarea are loc chiar de ziua naţională a Turciei. La ceremonii participă şi demnitari străini, între care premierul Romaniei Victor Ponta şi premierul japonez Shinzo Abe, a cărui ţară este principalul finanţator al proiectului.

Tunelul Marmaray este proiectul de suflet al premierului Recep Erdogan, încă de pe vremea cand era primar al Istanbulului. A preluat ideea de la un sultan otoman din secolul al XIX-lea, în speranţa că va contribui la degajarea traficului din metropola cu 12 milioane de locuitori.

Graţie tunelului, trenul va parcurge în doar cateva minute distanţa dintre cele două maluri ale Bosforului. Este primul tunel submarin care leagă două continente şi totodată cel mai adanc din lume.

„Este oarecum înfricoşător, dar trăim într-un oraş unde este aproape imposibil să se mai construiască drumuri, iar podurile distrug şi puţina natură care a mai rămas”, spune un locuitor din Istanbul.

Construită la o adancime mai mare de 62 de metri, într-o zonă predispusă la cutremure, structura este proiectată să reziste la un seism de magnitudine 9 pe scara Richter.

„Dacă te afli la epicentrul unui cutremur de o asemenea magnitudine, veţi simţi doar o uşoară zgalţaitură, în timp ce la suprafaţă vor fi distrugeri majore”, declară Metin Tahan, reprezentant al Ministerului Transporturilor din Turcia.

Construcţiile au costat trei miliarde de euro şi au durat nouă ani, fiind întarziate de o serie de descoperiri arheologice importante în zonă. Deşi proiectul a fost considerat prea costisitor de adversarii premierului Recep Erdogan, guvernul speră că astfel va lua sfarşit calvarului de zi cu zi a milioane de locuitori ai Istanbulului, care traversează zilnic Bosforul pe două poduri, mereu supraaglomerate.


tunel feroviar shinzo abe tunelul marmaray
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1736 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004795 (s)