News Flash:

Atentie la capuse! Recomandarile medicilor de la Spitalul Victor Babes din Timisoara

2 Mai 2022
468 Vizualizari | 0 Comentarii
capusa

Capusele sunt paraziti externi care se hranesc cu sangele corpului de care se prind. In lume se cunosc sute de specii de capuse, dar in Romania au fost identificate 30, cea mai frecventa specie fiind Ixodes Ricinus. Doar cateva din aceste specii transmit boli oamenilor, iar medicii ofera indicatii cum sa procedati daca ati fost muscat de o capusa.

 
Capusele se gasesc in zonele cu iarba si umiditate crescuta (paduri, parcuri, pajisti, tufisuri). Infectiile apar sezonier, in perioada cand capusele sunt active, din aprilie pana in noiembrie.

„Capusa ajunsa pe pielea omului isi cauta pentru fixare o zona convenabila, intr-un timp care poate dura chiar si cateva ore. Marimea capusei creste pe masura ce se hraneste cu sange.
Prin muscatura isi introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulara, care are de o parte si alta doi clesti cu rol de fixare. Capusele pot elimina prin saliva diversi agenti patogeni”, spun medicii de la Spitalul „Victor Babes” din Timisoara.

Masuri de prevenire a expunerii la capuse:

Evitati zonele cunoscute cu expunere foarte mare la capuse: la iarba verde purtati imbracaminte de culoare deschisa, sa se vada mai usor capusele; acoperiti-va bratele si picioarele, trageti sosetele peste pantaloni; incaltamintea trebuie sa fie deschisa la culoare, fara orificii sau decupaje.
Folositi pleduri si paturi pentru picnic, iar acestea sa fie de culoare deschisa.
In drumetii mergeti pe mijlocul cararii, evitati sa atingeti cu corpul plantele din jur.
Folositi substante repelente, spray-uri impotriva capuselor (atentie la contraindicatii la gravide, la copii).
Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, incaltaminte si echipamente un insecticid pe baza de permetrina 0,5 %
Daca dormiti in natura, pe pamant sau in cort, folositi plase anti insecte in jurul patului si folie de protectie.
La sosirea acasa, verificati atent bagajele, hainele si mai ales animalele de companie.
Faceti dus zilnic. La dus, verificati cu atentie prezenta vreunei capuse, mai ales in partile moi, cu piele fina (sub brate, in spatele urechilor, intre picioare, in spatele genunchilor, ombilic, pielea paroasa a capului). La nevoie, puteti verifica folosind oglinda sau lupa.
Tratarea hainelor folosite in zonele posibil contaminate cu capuse, prin spalare si uscare cel putin 1h cu aer cald/fierbinte.
Este recomandata identificarea precoce a capusei pe corp, pentru a scadea cat mai mult riscul de boala produsa prin muscatura de capusa: pentru a transmite Boala Lyme, capusa trebuie sa se fixeze si sa se hraneasca cel putin 24-72 ore, iar virusul care provoaca encefalita de capusa se transmite din momentul in care capusa incepe hranirea.
Bineinteles, daca ati fost muscati de capusa, este recomandat ca extragerea ei sa se faca la spital, de catre medicul chirurg, cat mai devreme de la descoperirea ei. Capusa trebuie indepartata in totalitate, fara a rupe partea posterioara a corpului sau capul sa ramana infipt in rana.

Dupa extragerea capusei, se recomanda consultarea unui serviciu de Boli Infectioase, pentru a concluziona daca este nevoie de tratament.

„Nu incercati folosirea de caldura sau diferite substante pentru a neutraliza capusa. Aceasta se poate adanci mai mult in piele, sa elibereze o cantitate mai mare de saliva sau varsarea continutului stomacal al capusei in rana, crescand riscul de infectie.

In situatia in care nu puteti apela la serviciul medical, se poate scoate capusa folosind o penseta cu varf subtire, in unghi; penseta se fixeaza cat mai aproape de punctul de acces al intepaturii. Se trage lent, uniform, cat mai drept, fara a invarti, cu atentie sa nu zdrobiti sau striviti capusa. Ulterior, dezinfectati cu apa si sapun, apoi aplicati o solutie antiseptica. Mainile celui ce extrag capusa se protejeaza cu manusi sau tifon”, mai spun medicii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005973 (s)