News Flash:

Adenovirusul nu a fost depistat la fetita cu hepatita severa din Romania

27 Aprilie 2022
557 Vizualizari | 0 Comentarii
adenovirus

Prezenta adenovirusului nu a fost confirmata la fetita cu hepatita severa din Romania, potrivit analizelor de laborator efectuate. Nu au fost identificate nici virusuri hepatice cunoscute. Aceasta a fost internata la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala pe data de 4 aprilie. Copilul a ajuns la camera de garda a unitatii sanitare cu varsaturi, dureri abdominale, icter.
 
 
Fetita fost diagnosticata cu insuficienta hepatica, in forma severa. Ea nu a avut istoric de calatorie si nu are nicio legatura epidemiologica cu un alt caz raportat catre OMS Europa.

Singurul lucru detectat in urma analizelor au fost anticorpii post-COVID 19, fapt ce arata ca fetita a avut aceasta afectiune, potrivit surselor medicale de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitala, unde este internata fetita.

Expertii nu au gasit nicio legatura intre boala COVID si acest tip de hepatita.

Starea copilului este stabila si i se fac in continuare investigatii de specialitate pentru detectarea cauzei care a dus la aparitia bolii.

Directorul medical al Institutului de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala a declarat, intr-un interviu acordat News.ro, ca nu exista deocamdata o relatie clara de cauzalitate nici intre prezenta adenovirusului si acest nou tip de hepatita.

„Luam in calcul ca sunt aproximativ 49 de tipuri de adenovirus care pot afecta omul si care dau o paleta foarte larga de afectiuni. Aici vorbim de raceli banale, pneumonie, de celelalte infectii de tract respirator sau inferior. Putem vorbi in cazuri rare de encefalita sau meningita, infectii urinare, infectii digestive, etc.

Sunt cazuri foarte rare de hepatita acuta la copii. De la cea mai frageda varsta, pana la 16 ani. Nu sunt de cauza virala, sau mai bine spus, cauzate de virusurile hepatitice clasice, A, B, C, D, E. Nu sunt nici autoimune, nici toxice, adica nu au o cauza decelabila”, a precizat medicul.

Cazurile sesizate, foarte putine la nivel global in comparatie cu numarul cazurilor de hepatite date de virusuri cunoscute, se afla sub supravegherea medicilor.

Medicul Adrian Marinescu nu ia in calcul varianta in care acest tip de hepatita de cauza necunoscuta sa fie un efect post-COVID, ci mai degraba o situatie creata de lipsa restrictiilor dupa o perioada foarte lunga in care acestea au existat.

„Sunt aproximativ 17 copii care au avut intr-adevar forme severe, a fost un deces, s-a ajuns la transplant, dar sunt foarte putine la nivelul globului in raport cu numarul de hepatite, care este enorm, sunt o multitudine de hepatite. Deocamdata, nu ar trebui sa intram in panica, ci ar trebui sa luam in calcul ca in monitorizarea celor mici sa ne gandim si la posibilitatea ca poate fi un adenovirus”, a adaugat specialistul.

***

Pana in data de 21 aprilie 2022, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat 169 de cazuri de hepatita severa de cauza necunoscuta, (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute pana in prezent), cazuri inregistrate la copii cu varsta intre 1 luna si 16 ani. Intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii publicat luni se arata ca aceste cazuri au prezentat insuficienta hepatica, adesea severa, niveluri ridicate ale enzimelor si icter. La 74 de cazuri a fost detectata prezenta adenovirusului F41.

Primul caz de acest gen din Romania este cel al unei fetite de 5 ani. Aceasta a fost internata la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala pe data de 4 aprilie. Copilul a ajuns la camera de garda a unitatii sanitare cu varsaturi, dureri abdominale, icter.

A fost diagnosticata cu insuficienta hepatica, in forma severa. Fetita nu a avut istoric de calatorie si nu are nicio legatura epidemiologica cu un alt caz raportat catre OMS Europa.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004760 (s)