News Flash:

13 ostatici au fost eliberați

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas a început vineri dimineaţă, la ora locală 07:00

24 Noiembrie 2023
156 Vizualizari | 0 Comentarii

Armistițiul dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza a început vineri dimineață, la ora locală 07:00 (05:00 GMT), urmat de eliberarea a 13 ostatici în cursul după-amiezii, conform informațiilor furnizate de agenția AFP.

Qatar, mediator-cheie împreună cu Egipt și SUA, a obținut miercuri un acord privind un armistițiu de patru zile, care poate fi prelungit, însoțit de schimbul a 50 de ostatici israelieni ținuți în Gaza pentru 150 de deținuți palestinieni din închisorile israeliene.

Intrarea în vigoare a acestei pauze umanitare, inițial prevăzută pentru joi, a fost amânată pentru vineri, în a 49-a zi a războiului între Hamas și Israel.

Cu aproximativ două ore înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, directorul general al Ministerului Sănătății al administrației Hamas, Mounir Al-Bursh, a declarat că soldații israelieni "efectuează un raid în spitalul indonezian", unde 200 de pacienți sunt în continuare tratați. Armata israeliană nu a făcut comentarii asupra situației din acest spital, dar a menționat în schimb că sirenele alarmelor antirachetă au sunat într-un kibbutz din apropierea frontierei cu Fâșia Gaza.

Hamas a confirmat o încetare completă a activităților militare timp de patru zile, perioadă în care 50 de ostatici vor fi eliberați, în schimbul a trei prizonieri palestinieni fiecare.

O sursă de securitate egipteană a declarat că delegațiile egiptene vor fi prezente la Ierusalim și Ramallah pentru a se asigura de respectarea listei de prizonieri palestinieni eliberați. Responsabili israelieni din domeniul securității, însoțiți de personal al Crucii Roșii și agenți egipteni, vor aștepta pe partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah pentru a-i primi pe ostaticii eliberați din Fâșia Gaza, care vor pleca apoi cu avionul de pe aeroportul din Al-Arish spre Israel.

O sursă din cadrul Hamas a precizat că eliberarea ostaticilor la Rafah se va face în secret, departe de presă.

În ceea ce privește autoritățile israeliene, acestea vor primi în fiecare seară lista ostaticilor care urmează să fie eliberați a doua zi. Israelul a difuzat o listă cu un număr total de 300 de palestinieni pasibili de a fi eliberați, printre care se află 33 de femei și 267 de tineri sub 19 ani. Dintre acești deținuți, 49 sunt membri ai Hamas.

„Am pus condiţia ca deţinuţii femei şi copii palestinieni să fie eliberaţi în ordinea vechimii în detenţie”, a afirmat Bassem Naim, membru Hamas. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1400 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007823 (s)