News Flash:

Arafat: "Continua exodul medicilor si al asistentilor in strainatate. Cei care vin inapoi intampina greutati"

22 Decembrie 2013
1220 Vizualizari | 0 Comentarii
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că exodul medicilor din România continuă, însă există şi cazuri în care cei care vor să se întoarcă din străinătate, după ce s-au specializat, "nu sunt primiţi uşor, deoarece, poate deranjează". Secretarul de stat Raed Arafat a spus, într-o conferinţă de presă, că din România continuă exodul medicilor şi al asistenţilor în străinătate, chiar dacă nu foarte intens, cum a fost înainte.

"Continuă exodul medicilor şi al asistenţilor în străinătate. Poate nu foarte intens, cum a fost înainte, dar exod este. Nu pot să-l măsor de la o zi la alta, să vă spun cât este. Acest lucru se măsoară periodic, vezi la şase luni câţi au plecat şi câţi au revenit. Într-adevăr, este şi o revenire, dar cei care se întorc sunt mai puţini decât cei care pleacă în continuare", a spus Arafat.

El a adăugat că a constatat că există şi unele cazuri în care medici care au plecat în străinătate s-au specializat şi vor să revină în ţară întâmpină greutăţi şi nu sunt reprimiţi uşor în sistemul de sănătate. "Am observat că, uneori, cei care vor să vină înapoi întâmpină greutăţi şi nu sunt primiţi uşor. La fel şi cei care termină specialitatea în afară, întâmpină greutăţi când să revină în ţară. Nu ştiu motive, dar greutăţile nu sunt la nivelul conducerii ministerului, ci sunt greutăţi de a se angaja, chiar şi pe posturi care sunt vacante. Bănuiesc că ei vin cu noutăţi, vin pregătiţi bine, vin cu altă gândire, altă mentalitate care, poate că, în unele locuri, şi nu generalizez, deranjează. Am văzut câteva situaţii şi aceste situaţii mi-au atras atenţia că avem o problemă de a resorbi pe cei care pleacă, lucrează o perioadă afară şi vin înapoi. Chiar cu lipsă de personal şi cu posturi deschise avem aceste greutăţi", a mai spus Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, după aprobarea ordonanţei de urgenţă prin care s-au recunoscut automat studiile de specializare din SUA, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Australia mai mulţi medici români care lucrează acolo au cerut recunoaşterea diplomei pentru a veni şi a lucra în România.

"Nu sunt numere spectaculoase, dar eu nu aş lua după număr, ci aş lua după expertiza care vine, pentru că sunt domenii foarte importante (…). Astfel de oameni sunt foarte importanţi şi foarte valoroşi", a mai spus Arafat.

El a precizat că există şi medici care vin din străinătate să lucreze în spitalele din România, însă aceste cazuri sunt reglementate de legislaţia din Uniunea Europeană.

Raed Arafat a adăugat că există şi medici din ţări europene care vor să lucreze în România, dând exemplul spitalului din Călăraşi, unde medici bulgari vin să facă gărzi.

"Migraţia medicilor este o problemă cu care se confruntă foarte multe ţări europene, inclusiv ţări avansate. De exemplu, în Irlanda se face recrutare pentru medicii irlandezi să plece în Australia şi, după care, normal, Irlanda începe să facă recrutare pentru medici din altă parte care să vină în Irlanda", a explicat Raed Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la inaugurarea secţiei UPU – SMURD de la Spitalul Judeţean Alba. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1443 (s) | 43 queries | Mysql time :0.016899 (s)