În ceea ce privește centrele de permanență, somate de Curtea de Conturi să ramburseze anumite sume, Bușoi a reamintit că instituția pe care o conduce a acționat în justiție decizia Curții de Conturi, dar este o hotărâre definitivă și irevocabilă în justiție și singura soluție este aplicarea legii.
"Noi nu avem o soluție pe baza legii și, dacă Societatea Medicilor de Familie are o soluție, suntem foarte interesați să vedem dacă are sau nu bază legală. În aceeași situație de a aplica strict legea suntem și în probleme rețetelor care se eliberează pentru pacienții internați, dar care figurează și cu rețete de la medicii de familie. Nu avem nicio soluție legală de a ocoli această chestiune, dacă medicii de familie au o soluție legală, suntem mai mult decât interesați să o luăm în calcul", a explicat Cristian Bușoi.
El a subliniat că medicul de familie trebuie să ia declarație pe propria răspundere de la pacienții din această categorie.
"Cei care au luat declarații nu trebuie să plătească nimic, pentru că fiind declarație pe propria răspundere trebuie să se îndrepte împotriva celui care a dat declarația, în speță pacientul. Ori de câte ori eliberează o rețetă medicul de familie trebuie să ceară talon de pensie și declarație pe propria răspundere", a punctat Bușoi.
Șeful CNAS a adăugat că ideea de a îi trimite pe pacienți la ANAF pentru a lua adeverință fiscală "este un abuz".
"Nu scrie niciunde în norme sau în altă parte că trebuie să ia declarație de la ANAF. Spune talonul de pensie și declarație pe propria răspundere. Dacă vom modifica hotărârea de guvern așa cum am propus noi astăzi, lucrurile se vor simplifica și le vor găsi direct în Sistemul Unic Integrat Național", a precizat președintele CNAS.
Oficialul s-a declarat deschis dialogului cu medicii de familie pentru a rezolva aceste probleme.
Medicii de familie au anunțat vineri, într-o conferință de presă, că de la 15 ianuarie nu vor mai elibera rețete compensate cu 90% din lista B pentru pacienții cu venituri de până la 700 de lei, decât dacă vor aduce o adeverință fiscală de la ANAF.
Situația este generată de faptul că organele de control au depistat recent că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, deși veniturile lor depășeau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trași la răspundere.
Medicii de familie au ridicat și problema sumelor pe care centrele de permanență trebuie să le înapoieze Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate, conform unei decizii a Curții de Conturi, ei amenințând cu închiderea acestora.
În urma unui control al Curții de Conturi pentru perioada 2009-2011, centrele de permanență au primit notificări să restituie sume cuprinse între 20.000 de lei și 120.000 de lei, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și responsabil pentru centrele de permanență din județe.
Reprezentanții medicilor de familie au adus în discuție și faptul că tot ei trebuie să elibereze rețete pentru pacienții cu boli cronice internați în spital cu alte afecțiuni. AGERPRES
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008202 (s)
Comentarii (0)