News Flash:

424 de lei, valoarea medie a spagii in Romania pentru actul medical conditionat

16 Decembrie 2013
1306 Vizualizari | 0 Comentarii
Valoarea medie a plăţilor informale în cazurile de condiţionare a actului medical în România este de 424 de lei (aproximativ 95 de euro), potrivit unui studiu publicat sâmbătă de sindicatul Federaţia Solidaritatea Sanitară efectuat cu un eşantion reprezentativ de 2.376 de angajaţi din sistemul sanitar românesc.

Potrivit studiului, numai 6% dintre respondenţi au recunoscut existenţa condiţionării actului medical de aceste plăţi, însă acest procent 'este mult mai mic decât cel indus de frecvenţa cu care acest aspect este vehiculat'.

'Procentul de aproape 6% este îngrijorător atunci când vorbim de condiţionarea actului medical, aceste cazuri înscriindu-se în categoria a ceea ce opinia publică desemnează drept şpagă', se afirmă în concluziile studiului Federaţiei Solidaritatea Sanitară referitor la salarizarea în sistemul medical românesc.

Valoarea medie a sumelor obţinute în cazul condiţionării actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondenţii care au arătat existenţa condiţionării actului medical) este de 424 lei, evidenţiază studiul.

Pe de altă parte, 37% dintre respondenţi au recunoscut existenţa unor 'plăţi informale voluntare făcute de pacienţi către personal', cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro).

'Marea majoritate (92%) a salariaţilor care au indicat existenţa plăţilor informale consideră inechitabil 'sistemul plăţilor informale'. Principalii beneficiari ai plăţilor informale sunt medicii, urmaţi de asistenţii medicali. Majoritatea medicilor consideră că beneficiază de plăţile informale/onorariu medicii şi asistenţii în timp ce majoritatea asistenţilor consideră că beneficiază doar medicii', evidenţiază studiul.

De asemenea, 50,3% dintre respondenţi consideră că sistemul plăţilor informale trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurări de sănătate, care să genereze finanţarea suplimentară a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizări corespunzătoare. 'Dacă adăugăm şi respondenţii care cred că plăţile informale ar trebui să fie pur şi simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenţi care doresc eliminarea plăţilor informale, sub o formă sau alta. Doar 28% dintre respondenţi consideră necesară oficializarea plăţilor informale, marea lor majoritate indicând însă faptul că o astfel de variantă ar trebui dublată de mecanisme care să asigure distribuirea lor echitabilă', afirmă autorii studiului.

Totodată, 94% dintre salariaţii din sistem care au participat la studiu consideră că creşterea salariilor va conduce la creşterea calităţii serviciilor medicale, iar 78% dintre respondenţi au indicat creşterea discretă sau semnificativă a calităţii serviciilor medicale în cazul introducerii salarizării în funcţie de performanţă.

Nu mai puţin de 46% dintre respondenţi au indicat că sunt afectaţi de fenomenul inechităţilor salariale, determinat de incoerenţele legislative din ultimii 5 ani, afirmând că au salariul mai mic decât colegii loc care au acelaşi nivel de pregătire şi lucrează la acelaşi loc de muncă.

În ceea ce priveşte reforma finanţării Sănătăţii, introducerea asigurărilor complementare cumulează 50,9% din opţiunile salariaţilor. Un procent similar indică drept parte a soluţiei creşterea nivelului de colectare la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. 

Suportarea de către pacienţi a diferenţelor de cost pentru ceea ce depăşeşte pachetul de bază este indicată de doar 25,8% dintre salariaţi.

Pe de altă parte, în opinia a circa 70% dintre salariaţii sistemului care au participat la studiu, disponibilitatea de plată suplimentară a pacienţilor direct către unităţile sanitare, pentru serviciile nedecontate de CNAS, este foarte mică sau chiar inexistentă. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 42 queries | Mysql time :0.006843 (s)