Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 43 minute
 14    0

Colterm, pasibila de o noua amenda. Primaria Timisoara: Ii sustinem activitatea, dar nu ii putem achita obligatiile

Colterm

In conditiile in care se vehiculeaza ca societatea de termoficare a Timisoarei, aflata in insolventa, va primi o noua sanctiune din partea Administratiei Fondului pentru Mediu pentru ca nu a achizitionat certificatele verzi pentru emisii de gaze cu efect de sera pentru anul 2021, primaria a transmis un mesaj clar: „sustine activitatea Colterm, dar nu ii poate achita obligatiile”.
 
Colterm trebuie sa cumpere anual certificate de emisii gaze cu efect de sera (EUA) pentru poluarea produsa, in caz contrar fiind pasibila de penalitati uriase. Pana pe 30 aprilie 2022, societatea ar fi trebuit sa cumpere certificatele pentru anul 2021 – ceea ce nu s-a intamplat. Colterm a incasat deja o amenda uriasa din partea AFM, de cca. 21 de milioane de euro, pentru ca nu a cumparat certificatele verzi necesare anului 2020.

In urma cu cateva zile, administratorul special al Colterm a explicat ca societatea, fiind in insolventa, se afla „in imposibilitatea tehnica si legala de a achizitiona certificatele EUA deoarece, conform legii insolventei, Colterm poate achita doar datoriile curente, facute dupa deschiderea procedurii de insolventa”.

Primaria Timisoara se delimiteaza de problema, spunand ca a achitat toate obligatiile catre Colterm si ca a facut plati anticipate – in valoare de „mai multe zeci de milioane de lei in acest an” – pentru ca societatea de termoficare a orasului sa isi poata continua activitatea.


„Dincolo de subventia pe care o acorda si de acoperirea pierderilor tehnologice, Municipiul Timisoara nu are posibilitatea legala de a sustine financiar o societate comerciala pentru ca aceasta sa-si achite obligatiile.

Astfel, in primele patru luni ale acestui an, din bugetul local si cel central au fost virati catre Colterm 118 milioane de lei, cu 40 de milioane de lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior si semnificativ mai mult decat in oricare alt an, suma fiind folosita pentru achizitionarea de combustibil si o parte pentru achizitia certificatelor de poluare aferente perioadei 26 octombrie – 31 decembrie 2021, cand Colterm a intrat sub protectia insolventei. Valoarea certificatelor achizitionate de Colterm se ridica la peste 15 milioane de lei (3 milioane de euro)”, spun reprezentantii PMT.

In cazul in care Administratia Fondului pentru Mediu va decide sa sanctioneze Colterm, societatea va contesta in instanta amenda, pe considerentul ca AFM ar trebui sa se inscrie in masa credala cu valoarea certificatelor din perioada anterioara intrarii in insolventa. Ramane de vazut insa ce se va intampla in acest scenariu, post-contestatie, deoarece Colterm ar putea intra in faliment.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu