News Flash:

Castelul Huniade, fara finantare prin PNRR. Presedintele CJ Timis reclama lipsa de transparenta la selectie

3 Mai 2022
413 Vizualizari | 0 Comentarii
castelul Huniade

Consiliul Judetean Timis a aplicat pentru finantare prin PNRR pentru proiectul de reabilitare a Castelului Huniade. Desi s-a clasat pentru promovare, castelul nu a fost eligibil pentru finantare. Presedintele CJ Timis reclama lipsa de transparenta la acordarea punctajelor si chiar implicare politica.
 
 
Conform presedintelui CJ Timis, punctajele obtinute pentru aplicarile la finantare nu au fost facute in mod public, clasamentul fiind publicat prin ordin de ministru. Cinci castele au primit finantare, trei dintre ele fiind din judetele Covasna, Harghita si Mures. In plus, nici punctajele nu au fost justificate, iar Consiliul Judetean va depune contestatie si va actiona chiar si in instanta.

„Castelul a fost admis pe componenta de promovare, dar la reabilitate este primul sub linie, adica locul 6. Ne punem problema de transparenta pentru ca 60% din castele merg in Harghita, Covasna si Mures. De obicei, la orice selectie se afisa punctajul, ordinea proiectului si detalierea lor.

Am sesizat si erori: la criteriul de accesibilitate a luat 5 puncte din 20, ca si cand castelul nostru nu e maxim accesibil, ceea de e absurd. Cele 3 sunt destul de indepartate. 0 puncte din 10 am luat la crearea de noi locuri de munca, desi am specificat ca se creeaza 20 de locuri de munca. Timisoara merita pentru 2023 sa aiba acest castel reabilitat si sa primeasca finantare. Vom face contestatie si vom merge si in instanta”, a precizat presedintele CJ Timis Alin Nica.


Comoara descoperita la renovarea unui conac in Franta
Pentru promovare prin PNRR, Castelul Huniade a fost eligibil sa primeasca 30.000 de euro, obtinand 55 de puncte din 85, iar la reabilitate 15 de puncte din 40. Castelele care s-au incadrat spre finantare pentru restaurare sunt:

Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor – etapa 2
Ansamblul Castel Beldy (Salaj)
Castelul Kalnoky din Valea Crisului (Covasna)
Castelul Teleki Gornesti (Mures)
Castelul Urmanczy din Toplita (Harghita)
Conform sefului CJ Timis, Castelul Huniade are mai multe cai de aplicare spre finantare: Finantari nerambursabile prin CNI sau PNRR sau programul Transfrontalier Romania – Ungaria. Diferenta va fi acoperita din bugetul local, printr-un credit luat de institutie. Prin aplicarea la PNRR, Castelul Huniade ar primi 4,5 mil de lei pe reabilitare si functionare, ceea ce reprezinta 10% din suma necesara. Consiliul Judetean spune ca se va ocupa de acest proiect fara colaborarea cu Institutul National al Patrimoniului.

„Am rupt colaborarea cu Institutul National al Patrimoniului si luam in propriile maini obiectivul de investitie”, a mai precizat Alin Nica.

Va reamintim, de curand Consiliul Judetean Timis a demarat o licitatie de 1,5 milioane de lei pentru servicii de proiectare – faza DTAC, DTOE, PT, DE si asistenta tehnica pentru restaurarea si punerea in valoare a Castelului Huniade. Pana pe 6 iunie este deschisa licitatia de aproape 1,5 milioane de lei, care are de altfel si cerinte amanuntite vizavi de restaurarea obiectivului, inclusiv de stabilizare a unor zone degradate din castel. Durata contractului este de 2 ani.

De 16 ani, oamenii asteapta sa vada dincolo de zidurile Castelului Huniade din Timisoara. Documentatia tehnico-economica a fost aprobata, la fel si principalii indicatori tehnico-economici ai proiectului de investitie publica. Aceasta a fost intocmita de Institutul National al Patrimoniului si a sosit dupa mult timp de asteptare, dupa mai bine de un deceniu de procese, infiltratii de apa, crapaturi in ziduri, exponate mucegaite si expertize.

Istoria rateurilor
Prima parte a documentatiei a fost deja avizata anul trecut de Comisia Nationala pentru Monumente Istorice. Este vorba despre Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie (DALI), care a fost pregatita de catre Institutul National al Patrimoniului. Contractul era semnat inca din 2020, cand fostul presedinte al CJ Timis anunta ca „totul trebuie sa fie gata in cinci luni”, urmand sa se treaca la licitatia pentru proiect tehnic si executie. Initial, autoritatile doreau sa acopere curtea interioara cu sticla, insa in DALI nu se face referire la acest lucru.

Desi se vorbea de acoperirea curtii, sunt zone in castel care au devenit in timp curti interioare, intrucat degradarea si-a spus cuvantul pentru monumentul istoric din centrul Timisoarei.
In 2020, 1 milion de lei au fost retrasi pentru restaurarea donjonului de la Castelul Huniade, prin rectificarea de buget a Consiliului Judetean Timis, unde presedinte era atunci Calin Dobra. Castelul are o intreaga istorie de esecuri: din 2006 castelul este in reparatii, au fost procese intre constructor si CJ Timis, insa mai mult nu s-a lucrat. La castel au aparut si probleme date de starea continua de degradare: fisuri, mucegai pe exponate, iar in Sala Cavalerilor, considerata una din cele mai frumoase sali din castel, a plouat torential in 2016.

Pentru restaurarea, reabilitarea si punerea in valoare a monumentului au fost alocati 1,5 milioane de lei din bugetul pe anul acesta. Pentru conservarea si restaurarea donjonului, in 2022, 800.000 de lei au fost considerati suficienti de catre reprezentantii administratiei judetene.

In ceea ce priveste donjonul, lucrarile efective in teren ar urma sa inceapa anul viitor. Prioritatea ramane partea de nord-vest a cladirii castelului, dupa cum a specificat presedintele CJ Timis Alin Nica. Aici ar fi necesare doar lucrari de interior.

Obiectivul este in responsabilitatea Consiliului Judetean Timis pentru anul 2023, cand Timisoara este Capitala Culturala Europeana.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005527 (s)