Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 51    0

Administrarea iodurii de potasiu, in functie de varsta. Prioritare vor fi femeile gravide

pastile cu iod

Ministerul Sanatatii informeaza cu privire la administrarea comprimatelor de iodura de potasiu de 65 mg, pe categorii de varsta, in cazul unui atac nucelar. Cel mai important este ca oamenii sa stie ca nu suntem amenintati de un astfel de eveniment, ci doar indrumati pentru a sti cum sa ne protejam. Pastilele nu se iau preventiv!
 
 
Comprimatele de iodura de potasiu se administreaza numai in cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, in primele 6 ore dupa anuntul autoritatilor, in doza unica. Urmeaza ca aceste pastile sa ajunga la populatie, dar nu fara informarea prealabila. Ministerul Sanatatii pune la dispozitia publicului un call-center dedicat, unde personalul de specialitate va raspunde intrebarilor primite. Numarul de telefon este 021.317.40.06 (program luni-joi: 8.30-16.30 si vineri: 8.30-14.30).

Atentie! Metodele de informare ale autoritatilor in caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/si chiar prin intermediul sirenelor de protectie civila.

Comprimatul cu iodura de potasiu 65 mg se administreaza pe cale orala si poate fi mestecat sau inghitit. Pentru administrare la copii cu varsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobita si amestecata cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. In cazul administrarii la sugari (cu varsta sub 1 an), doza poate fi dizolvata in lapte, apa, suc de fructe, sau zdrobita si amestecata cu lapte sau suc de fructe. Administrarea se face astfel:

adulti si copii cu varsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
copii cu varsta intre 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
copii cu varsta intre 1 luna – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
nou-nascuti (cu varsta pana la 1 luna): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)
In cazul continuarii expunerii la radiatii radioactive, poate fi necesara administrarea unei noi doze in decursul a doua zile. Nou-nascutilor nu li se va administra mai mult de o doza.

Gravidele au prioritate
Conform autoritatilor, femeile gravide, femeile care alapteaza, nou-nascutii, sugarii si copiii trebuie tratati primii. Nou-nascutii prezinta un risc deosebit in cazul expunerii la iod radioactiv – sunt cei mai expusi, in comparatie cu celelalte categorii de varsta.

„In cazul administrarii de iod la nou-nascuti este obligatorie urmarirea atenta a functiei tiroidiene. La nou-nascutii carora li s-a administrat iodura de potasiu in primele saptamani de viata, trebuie sa se monitorizeze valorile TSH si, daca este necesar, valorile T4; in caz de hipotiroidism, li se va administra terapie de substitutie. La gravide, in cazul unui incident nuclear, utilizarea iodurii de potasiu in doza recomandata o perioada scurta de timp ca inhibitor tiroidian, este necesara pentru pastrarea functiei tiroidiene a mamei si, incepand din al doilea trimestru de sarcina, a fatului. Nu se administreaza mai mult de 2 doze femeilor gravide. In timpul celui de al treilea trimestru de sarcina, o doza mare de iod poate determina inhibarea functiei tiroidiene a fatului cu aparitia gusei. Sunt necesare monitorizarea ecocardiografica a fatului pana la sfarsitul sarcinii si screening de rutina in perioada neonatala”, informeaza autoritatile.

La gravidele cu hipertiroidism nu trebuie sa se administreze iodura de potasiu datorita inhibitiei tiroidei la fat. Nu se recomanda intreruperea alaptarii.

Categoriile cu boli de risc la iodura de potasiu:

Pacientii cu tireotoxicoza tratati medicamentos sau pacientii cu antecedente de tireotoxicoza tratati medicamentos carora li s-a intrerupt tratamentul si se afla in stare de remisiune aparenta.
Hipertiroidismul indus de iod poate fi precipitat la pacientii cu gusa nodulara asimptomatica sau boala Graves latenta, carora nu li se administreaza tratament.
Nu se recomanda profilaxia cu iodura de potasiu persoanelor cu varsta de peste 40 de ani, cu exceptia cazurilor in care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare, este de aproximativ 5 Gy. Riscul de cancer tiroidian este foarte mic la aceasta grupa de varsta.
Cei cu hipersensibilitate la iodura de potasiu sau la oricare dintre excipienti, cu dermatita herpetiforma sau vasculita cu valori mici ale complementului (afectiuni autoimune foarte rare).
Reactiile adverse ale iodurii de potasiu

Pot aparea reactii de hipersensibilitate: eruptii cutanate tranzitorii, edemul glandelor salivare, cefalee, bronhospasm, tulburari gastro-intestinale; acestea pot fi usoare sau severe ca intensitate si pot fi dependente de doza. Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves si Hashimoto), gusa nodulara toxica si hipotiroidism indus de iod. De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiana, tiroidita, marirea glandei tiroide cu sau fara dezvoltarea mixedemului. Administrarea continua poate determina depresie, nervozitate, impotenta sexuala si insomnie.

Va reamintim, peste 1 milion de comprimate de iod au ajuns in depozitul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Timis pentru a fi distribuite populatiei. Se asteapta instructiunile de la nivel national pentru distribuirea pastilelor.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu