Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 55    0

Sute de mii de elevi nu vor mai primi burse de merit din semestrul al doilea. Se cere revocarea ministrului Educatiei

elevi

Un ordin al Ministerului Educatiei modifica media de acordare a burselor scolare de merit, de la 8,5 la 9,5. Sute de mii de elevi din tara vor fi afectati de decizie in semestrul al doilea. Asociatii ale acestora cer revocarea lui Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei.
 
 
Ordinul Ministerului Educatiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor a fost publicat marti in Monitorul Oficial. La bursele de merit, media necesara pentru a beneficia de acest tip de bursa a urcat la 9,5, de la 8,5, cat era anterior.

Aceasta modificare a starnit revolta asociatiilor de elevi din tara, care sunt decise sa atace in instanta actul normativ. Printre ele se numara si Asociatia Elevilor din Timis (AETM). Nu se opresc aici, ci solicita si revocarea ministrului Educatiei.

Peste 730.000 de elevi din Romania ar urma sa ramana fara burse dupa aceasta hotarare, care se va aplica din semestrul al doilea al anului scolar 2021-2022.

„Probabil, in urmatorii 4 ani, 730 000 de tineri vor parasi Romania, dezamagiti de esecurile sistemului. Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, fara a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel incalcate in mod flagrant principiile transparentei decizionale prevazute de Legea 52/2003. Astfel, Cimpeanu dovedeste ca nu are respect nici fata de elevi, nici fata de legile tarii”, transmit elevii de la AETM.

Si Consiliul National al Elevilor condamna aceasta decizie si solicita Ministerului Educatiei sa intervina de urgenta pentru remedierea situatiei.

„Ministerul Educatiei tocmai ce a decis sa priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educatie, printr-un masacru al burselor scolare, care se vor acorda pentru un numar mult mai mic de beneficiari. […] Consiliul National al Elevilor condamna cu fermitate o astfel de modificare iresponsabila si inechitabila si solicita Ministerului Educatiei sa revina de urgenta asupra deciziei in perioada imediat urmatoare”, transmit reprezentantii Consiliului National al Elevilor.

Modificari au fost facute si in ceea ce priveste media necesara acordarii burselor de studiu, crescand de la 7 la 7,5. Sorin Cimpeanu a replicat ca bugetele pentru burse in acest an sunt de patru ori mai mari.

Conform Inspectoratului Scolar Timis, bursa de merit a fost marita de la 100 de lei (cat vine de la Guvern) la 200 de lei, iar cea de performanta de la 100 de lei la 500 de lei. Bursa sociala a fost marita si ea de la 100 la 200 de lei, iar cea de studiu de la 100 la 150 de lei. La aceste sume, primariile locale pot sa intervina si sa creasca valoarea lor in functie de bugetul acordat.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu