News Flash:

O nouă rezoluție adoptată de ONU

11 iulie, declarată Ziua internaţională de comemorare a genocidului de la Srebrenica, din Bosnia şi Herţegovina

24 Mai 2024
112 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro


Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care data de 11 iulie este oficial declarată Ziua Internațională de Comemorare a Genocidului de la Srebrenica, din Bosnia și Herțegovina. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda opoziției Belgradului, conform informațiilor transmise de agenția AFP.

Rezoluția, inițiată de Germania și Rwanda, a primit 84 de voturi în favoare, 19 împotrivă și 68 de abțineri.

„Această rezoluţie caută să încurajeze reconcilierea, astăzi şi pe viitor”, a explicat ambasadoarea germană Ante Leendertse, dând asigurări că iniţiativa nu este îndreptată contra Serbiei.


La 11 iulie 1995, cu câteva luni înainte de încheierea conflictului intercomunitar care a devastat Bosnia timp de trei ani, forțele sârbe bosniace conduse de generalul Ratko Mladic au capturat orașul Srebrenica. În zilele care au urmat, aproximativ 8.000 de bărbați și adolescenți musulmani au fost executați.

Acest masacru, considerat cel mai grav din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost recunoscut drept genocid atât de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, cât și de către Curtea Internațională de Justiție. Această recunoaștere, conform susținătorilor rezoluției, confirmă caracterul incontestabil al acestui eveniment.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1393 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005281 (s)