News Flash:

Se întâmplă azi în Timișoara

Vineri, 29 martie, este inaugurat un nou terminal de plecări Schengen al Aeroportului Internațional Timișoara

29 Martie 2024
99 Vizualizari | 0 Comentarii


Vineri, 29 martie, va fi inaugurat un nou terminal de plecări Schengen la Aeroportul Internațional Timișoara. La acest eveniment vor fi prezenți ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, actualul premier social-democrat, Marcel Ciolacu, și fostul premier liberal, Nicolae Ciucă. În schimb, președintele Klaus Iohannis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu au onorat invitația.

Noul terminal de plecări către Spațiul Schengen al Aeroportului Internațional Timișoara va începe să primească primii pasageri începând cu data de 31 martie. Autoritățile naționale au organizat și un eveniment oficial cu două zile înainte de inaugurarea propriu-zisă, marcând astfel această ocazie importantă.

„Două zile ne mai despart de binemeritata aderare a României în familia statelor Schengen, ce va aduce un acces mai facil în țările membre, o aderare pe care ne-o dorim în totalitate finalizată până la finalul anului. De aceea, deschiderea acestui terminal este dovada că România știe să concretizeze proiecte din bani europeni și că avem viziunea și capacitate să asigurăm facilitați pentru pasageri la cele mai înalte standarde. (…) Sunt împlinit să-l văd finalizat”, a afirmat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.


El a adăugat că se așteaptă ca odată cu inaugurarea noului terminal - și posibil, chiar și mai mult, odată cu aderarea la Spațiul Schengen aerian - numărul anual de pasageri al Aeroportului Internațional Timișoara să depășească 3 milioane, ceea ce ar reprezenta o creștere de peste 50%.

Conform reprezentanților Aeroportului Internațional Timișoara, geometria terminalului a fost inspirată de avionul „Vuia 1”, primul aparat de zbor autopropulsat din lume, realizat de Traian Vuia.

Construit cu finanțare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, noul terminal pentru plecări externe a costat peste 192 de milioane de lei (inclusiv TVA). Evenimentul a inclus și discursuri ale altor lideri politici.

„Mă bucur alături de cetățenii Timișoarei de această realizare. (…) Arată și sună frumos terminalul Schengen, iar așa cum zburăm de la Timișoara la București și invers, tot așa vom puteam zbura de la Timișoara la Berlin sau Paris”, a afirmat, în continuare, Nicolae Ciucă, fostul premier PNL de la nivel național.

Nu a lipsit de la eveniment nici actualul premier social-democrat Marcel Ciolacu.

„După mai bine de 30 de ani, investițiile au început să țină pasul cu nevoile de dezvoltare ale societății. Este o investiție spectaculoasă, la cele mai mari standarde”, a declarat actualul prim-ministru.


Pe scenă au urcat ulterior Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților și lider al PSD Timiș, Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe, și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cei mai mulți dintre aceștia au abordat același subiect: aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO, proiectele de infrastructură din județul Timiș și importanța formării unei coaliții de guvernare în contextul eforturilor de aderare la Spațiul Schengen terestru.

După discursurile liderilor politici, a luat cuvântul directorul Aeroportului Internațional Timișoara, Daniel Stamatovici.


„Noi nu am participat la demersurile de aderarea a României la Schengen, ci doar ne-am bucurat de rezultat. Îi asigurăm pe cei din conducerea țării că suntem pregătiți să facem față acestei aderări la Schengen din toate punctele de vedere!”, a precizat Daniel Stamatovici.

Ultimul invitat care a luat cuvântul a fost mitropolitul Banatului Ioan Selejan.

La eveniment au fost invitați și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul CJ Timiș, Alin Nica, dar niciunul dintre ei nu a luat cuvântul.

După încheierea evenimentului oficial, a avut loc o conferință de presă, restricționată doar pentru jurnaliști. Aici, au luat cuvântul doar Grindeanu, Simonis și Ciolacu. Aceștia au abordat în principal aceleași subiecte ca și cu câteva zeci de minute înainte.

„Începe să se facă dreptate României după 14 ani. În acest moment, aerian și maritim România va intra în Spațiul Schengen și sunt ferm convins că până la sfârșitul anului vom lua toate măsurile astfel încât să intrăm în spațiul Schengen și terestru. (…) Este clar pentru toată lumea că Româna a intrat într-o perioadă de dezvoltare, indiferent în ce județ, în ce zonă a României te deplasezi, se văd construcții majore în infrastructură”, a spus Ciolacu.

„În urmă cu an și ceva îmi doream ca odată cu terminarea lucrărilor la acest terminal să putem să intrăm în Schengen. Pe de o parte, România a intrat în Schengen aerian și maritim. Pe de altă parte, cei care au construit acest terminal au reușit să se înscrie în durata contractului. Vreau să îi felicit!”, a spus Sorin Grindeanu.

„Spunea domnul prim-ministru că, odată cu intrarea României în Schengen – aerian și maritim –, a început să i se facă dreptate României. Eu revin și vă spun că de foarte puțin timp încoace a început să i se facă dreptate și Timișoarei și Timișului”, a spus Simonis.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1252 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004925 (s)