News Flash:

VIN NINSORILE de week-end-ul viitor! Vezi cum va fi vremea in perioada 2-15 decembrie in toata tara

2 Decembrie 2013
1267 Vizualizari | 0 Comentarii
Valorile termice prognozate de meteorologi pentru intervalul 2 - 15 decembrie va fi caracterizat, în general, de un regim situat în jurul celui normal pentru această perioadă. Începând din data de 6 decembrie, în majoritatea regiunilor vor reveni precipitaţiile, mai ales sub formă de ninsoare, în general slabe cantitativ, cu excepţia zonei montane.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, în primele zile ale intervalului, până în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne în jurul celor normale pentru perioada din an, respectiv maxime în jurul a 4 grade. În schimb, media temperaturilor minime, de -4...-3 grade, se va situa sub pragul specific începutului de decembrie. Începând din 7 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între -2 şi zero grade, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de -8...-5 grade, valori în creştere uşoară fiind estimate pentru 13 - 15 decembrie. Până în jurul datei de 5 decembrie, nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 6 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare, în general slabe cantitativ. 

În regiunea Crişanei, în primele zile ale intervalului, până în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne în jurul celor normale pentru această perioadă din an, respectiv maxime în jurul a trei grade Celsius. Media temperaturilor minime se va situa sub pragul specific începutului de decembrie şi va fi între -5 şi -4 grade. Începând din 7 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între -2 şi zero grade, cât şi în privinţa minimelor, cu medii între -8 şi -5 grade, valori în creştere uşoară fiind estimate pentru 13-15 decembrie. În jurul datei de 7 decembrie va exista probabilitatea cea mai ridicată de ninsori, local chiar mai consistente, iar pe parcursul celei de-a doua săptămâni se menţin condiţii de ninsori slabe. Ninsorile, în general slabe, îşi vor face apariţia după data de 5 decembrie. 

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, valorile termice vor caracteriza o vreme rece, cu medii ale minimelor de -7...-6 grade, chiar mai scăzute, -10...-8 grade, în jurul datei de 4 decembrie şi din nou între 9 şi 12 decembrie. În primele zile (între 2 şi 6 decembrie), temperaturile diurne vor fi, în marea lor majoritate, apropiate de cele specifice perioadei din an, cu medii de 1-3 grade. După data de 7 decembrie, regimul maximelor va avea o abatere negativă faţă de mediile climatologice, fiind de aşteptat medii diurne negative, între -5 şi -2 grade. Începând cu 6 decembrie, creşte probabilitatea de apariţie a ninsorilor, în general slabe cantitativ. 

În zona Maramureşului, în primele zile ale intervalului, până în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 2-3 grade. În schimb, media temperaturilor minime se va situa sub pragul specific începutului de decembrie şi va fi de -5...-4 grade. Începând din 7 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între -3 şi -1 grad, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de -8...-6 grade. În data de 7 decembrie va fi probabilitatea cea mai ridicată de ninsori, iar în rest vor fi condiţii de ninsori slabe, în special în a doua săptămână de prognoză. 

În Moldova, în primele zile ale intervalului, până în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne în general peste cele normale pentru perioada din an, respectiv maxime de 4 - 6 grade, cu excepţia zilei de 3 decembrie, când va fi ceva mai frig. După data de 7 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă sunt de aşteptat temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între -2 şi zero grade, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de -8...-7 grade. Până în jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 6 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat ninsori slabe. 

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, prima săptămână a intervalul de prognoză va fi caracterizată de un regim termic diurn apropiat celui mediu multianual specific, respectiv valori mediate de 4 - 6 grade, chiar mai ridicate în zilele de 2 şi 7 decembrie. Începând din 8 decembrie se estimează valori în scădere, cu medii de 0 - 2 grade, în creştere uşoară doar în ultimele zile. În privinţa temperaturilor minime, acestea se menţin mai mici decât cele caracteristice primei jumătăţi a lunii decembrie aproape pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, astfel că media va fi de -4...-2 de grade. Până în jurul datei de 7 decembrie nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 7 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat ninsori slabe cantitativ. 

În zona Munteniei, în primele zile ale intervalului, până în data de 7 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor de 4 - 6 grade. Media temperaturilor minime, de -5...-3 grade, se va situa sub pragul specific primei decade din decembrie. Începând din 8 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între -2 şi 2 grade, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de -7...-5 grade, valori în creştere uşoară fiind posibile pentru zilele de 13 - 15 decembrie. Până spre data de 7 decembrie nu vor fi precipitaţii, apoi, îndeosebi între 7 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat ninsori, în general slabe cantitativ. 

În Oltenia, în prima parte a intervalului de prognoză, până în data de 8 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne apropiate de cele normale pentru perioada din an, respectiv medii ale maximelor între 3 şi 6 grade. În schimb, media temperaturilor minime, respectiv -5...-3 grade, se va situa sub pragul specific primei decade din decembrie. Începând din 8 decembrie până spre sfârşitul intervalului de referinţă, răcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale căror medii se vor situa între -2 şi 1 grad, cât şi în privinţa minimelor, cu medii de -7...-5 grade, valori în creştere uşoară fiind posibile pentru ultimele zile. Până în jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitaţii. Îndeosebi între 7 şi 9 decembrie, sunt de aşteptat precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare, în general slabe cantitativ. 

La munte, în primele zile, dar posibil şi la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori uşor mai ridicate decât cele climatologic normale, cu maxime în medie de -2 şi 2 grade, iar minime între -8 şi -4 grade. Mai rece va fi vremea în intervalul 7 - 13 decembrie, când media valorilor nocturne va coborî sub pragul de -12 grade, iar cea a temperaturilor maxime va fi între -10 şi -6 grade. Probabilitatea de ninsoare va fi mai mare după data de 6 decembrie, dar în special în ziua de 7 decembrie când ninsorile pot fi local mai consistente. 

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 2 - 15 decembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia. AGERPRES

valorile termice potrivit meteorologilor zona banatului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006832 (s)