News Flash:

Mii de oameni au iesit in strada la Timisoara. Cea mai mare parada militara de dupa Revolutie, de Ziua Nationala a Romaniei

2 Decembrie 2013
1284 Vizualizari | 0 Comentarii
 Cea mai mare paradă militară de după Revoluţie a fost organizată duminică în Timişoara, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, şi a adunat mii de oameni.

Pe o vreme însorită, la ceremonialul militar au fost prezenţi şi foarte mulţi copii, atraşi mai ales de blindate şi de evoluţia escadrilei de elicoptere.

Circa 500 de militari şi 100 de autovehicule, aparţinând diferitelor arme ale MApN, SRI, Poliţiei şi Jandarmeriei, inclusiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banatul şi Poliţiei Locale, au trecut prin faţa oficialilor locali şi judeţeni, a parlamentarilor şi a reprezentanţilor misiunilor diplomatice din Timişoara.

'Am dorit să cinstim Ziua Naţională a României într-un mod deosebit, pentru că este sărbătoarea noastră, a tuturor românilor. Avem o Românie frumoasă, este o sărbătoare frumoasă a noastră, a tuturor celor ce suntem româno şi simţim româneşte. Vrem ca şi tânăra generaţie să fie atrasă de această zi, cea mai importantă pentru noi toţi', a declarat prefectul Eugen Dogariu. 

Timişorenii nu au mai asistat la o paradă militară de dinainte de '89, ultima defilare fiind pe la mijlocul anilor '80, de 23 august.

'Mari oameni ai neamului au vorbit despre participarea bănăţenilor la Marea Unire, după ce sute de ani au fost despărţiţi de trupul ţării. (...) Le urez tuturor românilor 'La mulţi ani!' de ziua noastră, a tuturor', a punctat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Unul dintre bănăţenii care au militat pentru Unirea din 1918 a fost chiar bunicul lui Gheorghe Ciuhandu, fost edil-şef al oraşului Timişoara. Potrivit lui Ciuhandu, bunicul său, preot unionist, fusese delegat din partea consistoriului Arad la marele moment al votării Unirii, iar din memoriile sale răzbate nesupunerea preoţilor ortodocşi români din Banat faţă de poruncile Curţii Imperiale Austro-Ungare. Pentru curajul său, preotul urma să fie condamnat la ani grei de închisoare de autorităţile austro-ungare, dar a fost salvat de Marea Unire.

Manifestările dedicate Zilei Naţionale au început de joi la Timişoara, cu seminarii, expoziţii şi concerte tematice, iar duminică programul va continua până la ora 21,30, când se va încheia cu un foc de artificii, în Piaţa Victoriei. AGERPRES

1 decembrie gheorghe ciuhandu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007442 (s)