News Flash:

Urmeaza reguli noi de parcare in Timisoara. Fritz: Nu exista pentru nimeni un drept innascut

25 August 2021
388 Vizualizari | 0 Comentarii
parcare

Nu putem folosi spatiul public asa cum vrem si gratis. Pare sa fie noua filosofie a administratiei locale din Timisoara, care lucreaza la un nou regulament de parcare. Acesta va stabili si modul in care se va parca in oras, inclusiv in spatiile dintre blocuri.

Proiectul pentru noul regulament de parcare din Timisoara va fi finalizat in aproximativ o saptamana. Apoi, va intra in dezbatere publica. Pana atunci, viceprimarul Ruben Latcau explica de ce a fost nevoie de un studiu. „Studiul pe care l-am facut se ocupa de fundamentarea filosofiei, daca este oportun ca Municipiul Timisoara sa-si infiinteze un serviciu public. Pentru asta a fost facut acest studiu (…) Scopul este sa mutam banii care se strang din parcari din bugetul SDM inspre bugetul local. In acest moment, toti banii merg catre SDM, care nu poate sa investeasca in parcari pe domeniul public, pentru ca este societate comerciala.

Ea poate sa construiasca parcari daca ii cere actionarul (…) dar acea parcare nu este o parcare publica, este o parcare care apartine unui patron privat, intr-adevar este o societate publica, dar tot nu este administratie (…) Intentia este sa avem un sistem care sa permita ca banii care se incaseaza in fiecare an, 8-9-10 milioane de lei, sa poata sa fie folositi ca sa extindem reteaua de parcari amenajate”, explica Latcau.

Despre „echitate” la parcare in zona rezidentiala
Detaliile nu sunt insa puse la punct, dar e clar ca schimbarile vor fi radicale. Va depinde, potrivit viceprimarului, si de statusul locativ al proprietarului masinii.

„Se fac niste modificari in zona centrala, in zonele pe care le avem in momentul asta, extindem cateva zone de bulevard si vom face parcari rezidentiale in cartiere, in locurile in care au fost deja amenajate parcari. Acest sistem va fi extins in timp in toate cartierele rezidentiale de blocuri. Avem foarte multe situatii in zonele de blocuri unde, de exemplu, sunt foarte multe masini lasate pe spatiul public (…) Politia Locala nu are parghiile sa intervina, pentru ca masinile stau intr-o zona in parcarea este libera.

Nu poate sa dovedeasca primaria ca cineva are 10 masini depozitate pe spatiul public (…) Acest sistem, prin regulile pe care le va institui, tocmai acest lucru va trebui sa-l clarifice, sa-l rezolve. Ca sa existe echitate in zona rezidentiala, intre cei care vor parcheze. Vor fi niste criterii, vizavi de resedinta, domiciliu sau flotant care vor conditiona”, sustine Ruben Latcau.

„Nu exista pentru nimeni un drept innascut”
Reprezentantii PMT nu au putut oferi detalii despre modul in care un viitor platitor de abonament de parcare intre blocuri isi va putea gasi locul liber la orice ora la care vine acasa. Singurul lucru cert este ca actuala administratie vrea sa lase cat mai putin zone in care parcarea sa fie gratuita.

„Nu exista pentru nimeni un drept innascut sa foloseasca spatiul public unde vrea el si pe gratis. Trebuie reglementat cum si cine foloseste spatiul public, la ce pret. Asta incearca aceasta politica de parcare. Momentan, mult spatiu public este folosit in Timisoara ca parcare, fara ca acest lucru sa fie reglementat. Cu aceasta politica de parcare la care lucram vrem sa ne asiguram ca putem controla cine are voie si la ce pret sa-si puna masina. O fie in continuare zone unde o sa fie gratuit, o sa fie alte zone de parcare unde trebuie sa platesti, o sa fie alte zone unde doar cei care pot sa dovedeasca ca au o locuinta in zona respectiva pot sa-si cumpere un abonament. Important este ca spatiul public trebuie reglementat”, a declarat, la randul lui, primarul Dominic Fritz.

In urma cu vreo trei ani, fostul primar Nicolae Robu spunea ca, teoretic, timisorenii -i si doar timisorenii – si-ar putea inchiria locuri de parcare in cartiere. „Sunt foarte multe nemultumiri care au ajuns la mine, ca locurile de parcare dintre blocuri sunt in mare parte ocupate de masini cu numere de inmatriculare din Mehedinti, Gorj, Dolj, Caras-Severin si asa mai departe (…) Vom stabili cum vom imparti locurile dintr-o astfel de parcare catre cei care locuiesc in acel perimetru si au masini cu numere de Timis. Toata lumea este binevenita in Timisoara, dar exista si datorii”, declara Robu. Nu s-a intamplat insa nimic in acest sens.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006181 (s)