News Flash:

Primaria Timisoara nu s-a grabit sa le asigure apa calda si caldura timisorenilor. Cum se pregateste noul contract cu Colterm

25 August 2021
454 Vizualizari | 0 Comentarii
colterm

Pentru ca timisorenii sa aiba in continuare caldura si apa calda de la Colterm, primaria a prelungit, marti, contractul initial cu societatea de termoficare. Este deja a doua prelungire. Municipalitatea pregateste de ceva timp documentatia pentru delegarea gestiunii serviciului public de producere a energiei termice si electrice, dar inca nu are aviz de la Consiliul Concurentei. L-a cerut oricum destul de tarziu.
Serviciul de producere a energiei termice si electrice a fost delegat catre Colterm printr-un HCL adoptat in mai 2006, pentru 15 ani, dar cu posibilitatea de prelungire cu pana la sapte ani si jumatate, adica pentru jumatate din durata contractului. Contractul expira in 30 mai. Consiliul local l-a prelungit prima data in februarie 2021, pana in 30 august, cand viceprimarul Ruben Latcau anunta ca se lucreaza „la un nou referat cu privire la concesiunea bunurilor catre Colterm, ca societatea de termoficare sa poata pe functioneze; deci aceste trei luni ne dau ragazul sa elaboram o noua documentatie si sa putem sa ne pregatim temeinic pentru aceasta prelungire”. Conform HCL 68/2006, in cazul in care contractul va fi prelungit, actul aditional trebuie incheiat cu trei luni inainte de implinirea termenului contractual.

Documentatia nu a fost finalizata, astfel ca in 24 august, cu doar cateva zile inainte de expirarea termenului stabilit in prelungire, consilierii locali au fost pusi sa voteze o noua prelungire. A fost singurul proiect de pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de consiliu local care a avut loc marti dupa-amiaza.

„In februarie am votat prelungirea, pentru ca termenul contractual se implinea la 30 mai, adica exact cu trei luni inainte, asa cum prevede acest contract. In contextul in care acest contract inceteaza la 30 august, venim cu aceasta prelungire contrar dispozitiilor contractuale. Eu asta va rog sa ne explicati”, a atras atentia consilierul local Roxana Iliescu (Pro Romania).

Potrivit oficialilor primariei, proiectul a fost trimis pentru avizare catre Consiliul Concurentei, aviz de care este nevoie pentru noul contract de concesiune prin negociere directa, fara licitatie. Au fost elaborate mai multe documente, un studiu de oportunitate, regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termica, caietul de sarcini al serviciului public de alimentare cu energie termica si proiectul contractului de delegare a gestiunii serviciului.

„Atat cat imi aduc aminte despre avizul Consiliului Concurentei, primele doua documente cerute sunt proiectul contractului de delegare si studiul de oportunitate. Studiul de oportunitate nu l-am avut vreodata pe ordinea de zi. Acesta este important, pentru ca acolo puteam vedea care este viitorul termoficarii. (…) Daca studiul e la Consiliul Concurentei, e o mare problema. Nu stiu ce se va intampla daca acest studiu vine cu avizul CC si eu fac un amendament pe care CL il voteaza. Ma intreb cum s-a facut acest demers”, a spus fostul viceprimar Dan Diaconu, acum consilier local, in sedinta de marti.

Avizul de la Consiliul Concurentei, cerut cu o luna inainte de expirarea contractului
Proiectul a fost votat in cele din urma de alesii locali, chiar daca nu a fost contractul initial si prelungirea s-a facut cu cinci zile inainte de expirarea noului termen contractual stabilit in februarie, la prima prelungire.

„Asteptam avizul de la Consiliul Concurentei, pentru a face o delegare pe termen lung. Acest aviz nu a venit. Am avut mai multe discutii la Bucuresti, la Consiliul Concurentei, cu domnul presedinte Chiritoiu, cat si la ANRE, cu presedintele, cat si la Ministerul de Finante. Sunt mai multe proceduri in lucru in momentul asta. Din cauza documentatiei vaste, acest aviz nu a sosit (…) Avizul va veni, am avut discutii pe tema asta si ne-am asigurat ca lucrurile sunt in regula. Lucrurile sunt pe ultima suta de metri”, ne-a explicat viceprimarul Ruben Latcau.

Primaria Timisoara nu s-a grabit sa pregateasca temeinic noul contract si a trimis destul de tarziu documentele la Consiliul Concurentei.

„Municipiul Timisoara a depus spre avizare la Consiliul Concurentei, cu adresa nr. SC2021-21689/30.07.2021, documentatia aferenta incheierii unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termica din municipiul Timisoara. Documentatia a fost inregistrata la Consiliul Concurentei sub nr. RG/8894/02.08.2021”, se arata in proiectul de hotarare.

Reprezentantii primariei au cerut abia in 30 iulie avizul de la Consiliul Concurentei, cu o luna inainte de expirarea prelungirii din februarie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1111 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004739 (s)