News Flash:

Primul autobuz electric din Turcia ajunge la Timisoara in opt luni. Fritz: Cam in doi ani le vom avea pe toate 44

25 August 2021
515 Vizualizari | 0 Comentarii
atak electric

Primaria Timisoara a semnat, marti, contractul de furnizare pentru primele autobuze electrice din istoria transportului public local. Primul mijloc de transport va fi livrat in opt luni, undeva prin primavara anului viitor, spune Dominic Fritz, care spune ca toate cele 44 de autobuze cumparate de Ministerul Dezvoltarii vor ajunge in Timisoara in urmatorii doi ani, desi contractul este pe patru ani.
162,3 milioane de lei cu tot cu TVA (136.400.145 fara TVA) costa cele 44 de autobuze electrice cu o lungime de 18 metri pe care Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei le cumpara pentru Timisoara, cu tot cu 15 statii de incarcare rapida si 44 de statii de incarcare lenta. Ministerul a incercat sa caute o firma care sa le livreze inca din februarie 2019, dar prima licitatie a fost anulata. Abia in vara lui 2021 a gasit de unde sa le cumpere, castigatoarea licitatiei fiind anuntata Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS.

„Autobuzele electrice vor avea o capacitate de cel putin 130 de persoane, din care cel putin 44 pe scaune. Vor avea podea integral coborata si facilitati pentru accesul persoanelor cu dizabilitati. Vor rezista la temperaturi cuprinse intre -25 si +45 de grade Celsius, la ploaie, praf, ceata, noroi, zapada, chiciura, gheata, apa cu sare, produse petroliere, materiale si solutii antiderapant. Vor avea scaune din material armat cu fibra de sticla sau mase plastice cu tratament antistatic, cu proprietati antigraffiti, antivandalism, vopsea inglobata, cu tapiterie rezistenta la uzura si murdarie, usor lavabila. Vor fi prevazute cu sistem de supraveghere video la interior si la exterior, cu cel putin opt camere digitale color, cu inregistrare audio. Vor avea o durata de functionare de minimum 15 ani, din care opt fara reparatie generala”, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Potrivit primarului Dominic Fritz, primul autobuz electric articulat KRS 18 EV va fi livrat in opt luni, adica ar trebui sa ajunga in oras candva prin luna aprilie a anului 2022.

„Cam in doi ani, in 2023, le vom avea pe toate 44. Vrem sa crestem numarul autobuzelor pe traseu”, a declarat edilul-sef, care a precizat ca autobuzele vor circula mai intai pe liniile expres, urmand sa fie scoase, in general, pe cele mai aglomerate linii.

Mijloacele de transport electrice vor avea o garantie de sase ani, potrivit reprezentantilor firmei turcesti, iar in contract au fost incluse si 15 statii de incarcare rapida, care vor fi amenajate la capetele de traseu, precum si 44 de statii de incarcare lenta. Valoarea totala a proiectului desfasurat pe fonduri europene, care include si 12 autobuze electrice pentru Brasov, cu tot cu statiile de incarcare, este de 226.186.216 lei, iar finantarea nerambursabila este de 184.977.159 lei, in timp ce contributia ministerului este de 720.000 de lei. Contractul pentru Timisoara are o valoare de 136.400.145 de lei fara TVA, adica 162,3 milioane de lei cu tot cu TVA, si o durata de 48 de luni. Cofinantarea municipalitatii este de 8,3 milioane de lei, potrivit PMT.

Termenul limita pentru finalizarea implementarii proiectului desfasurat cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Regional 2014-2020 este 1 ianuarie 2023.

Timisoara va avea mijloace de transport noi de la doua companii din Turcia. Prima este Bozankaya, care livreaza catre STPT 21 de tramvaie, tot cu fonduri europene, in baza unui contract incheiat acum doi ani. Primul tramvai a venit in urma cu aproape doua luni la Timisoara si este in probe pentru omologare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005895 (s)