News Flash:

Un sat din Timis, pe harta turistica europeana

21 Noiembrie 2022
178 Vizualizari | 0 Comentarii
sat

Lucrarile la punctul de la Parta sunt in curs de desfasurare, urmand ca pe finalul lunii decembrie amplasamentul sa fie predat Muzeului Banatului, care va avea reconstruit sanctuarul neolitic, vechi de peste 6.000 de ani.


Specialistii de la Muzeul Banatului din Timisoara au luat decizia sa realizeze in punctul muzeal de la Parta – aflata acum in constructie, o replica 1-1 a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timisului, in anii 70.

In 1983, la initiativa regretatului arheolog Florin Medelet, sanctuarul a fost mutat intr-o camera a Castelului Huniade. Sanctuarul de la muzeu e insa mare parte o replica, dar nu la scara reala, pentru ca nu exista spatiu suficient. Asa se face ca specialistii de la muzeu au luat decizia ca sanctuarul sa fie reconstruit de la zero, la scara originala.

„Noi vom pune acolo, in mijlocul cladirii, sanctuarul refacut la dimensiunile lui reale. El acum, la Muzeul Banatului, e intr-o incapere mai mica. Castelul, din ratiuni militare, are incaperi boltite si destul de mici. Sanctuarul era mai mare. Avea in jur de 10 metri lungime si 6 metri latime. Era o cladire mare. Oricine vede azi in muzeu statuia centrala, realizeaza ca ceva nu este in regula intre dimensiunea statuii si cladirea din jur. E micuta fata de ditamai statuia. Daca o pui la dimensiuni reale, ea are deja coerenta. In lumea aceea, statuia asta masiva, centrala, reprezenta divinitatea pe care ei o venerau. E o oportunitate sa o putem reconstitui aici la scara reala”, a declarat muzeograful Dan Ciobotaru.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1286 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006744 (s)