News Flash:

Casele istorice din satele timisene, pe care de disparitie

18 Noiembrie 2022
234 Vizualizari | 0 Comentarii
case istorice

In 2022, conform Listei Monumentelor Istorice din anul 2015, ultimul act oficial in domeniu, in Timis avem 340 de obiective clasate. 43 dintre acestea sunt case din mediul rural – nu conace, castele sau palate. Sunt case de locuit individuale, simple exemple ale locuirii istorice din regiune. Cea mai expusa categorie.

Din experienta echipei de la Prin Banat, care a luat la pas satele din Timis, multe dintre aceste 43 de monumente istorice au fost alterate masiv, pierzandu-se in mare parte substanta istorica. Mai grav, unele dintre ele nu mai exista deloc.

„De un deceniu ne plimbam prin judet, incercand sa aflam povesti. Asa am dat de fenomenul acesta al cladirilor de monument istoric. La inceput am crezut ca sunt cazuri izolate, dar extinzand cercetarile am vazut ca este un fenomen. Anul acesta am incropit un proiect pe casele din mediul rural. Erau dovada unui stil de viata pe care il pierdem. Satul se dezvolta, exista nevoia de a aduce la un nivel al confortului comparabil cu cel de la oras. Dar fara o educatie patrimoniala, sa stim cum sa facem acest lucru, duce inevitabil la distrugerea satului. Exact acest peisaj pitoresc pe care il indragim, il pierdem”, a declarat Mihai Moldovan, coordonatorul proiectului Fantomele din Lista Monumentelor Istorice.

sursa adevarul.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1162 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006388 (s)