News Flash:

Atenție, timișoreni!

Tururi ghidate cu vaporașul Pelicanul la Uzina de Apă Timișoara

21 Mai 2024
114 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto expressdebanat ro


Proiectul "Ecluze pe Bega" continuă cu tururi ghidate la Uzina de Apă Timișoara, cu vaporașul Pelicanul. Participarea necesită înscriere prealabilă.

Evenimentul „La uzină”, parte din proiectul Ecluze pe Bega 2024 / Timișoara – port cultural, își propune să aducă în atenția publicului un important monument de arhitectură industrială din Timișoara – Centrala Hidroelectrică.

„În cadrul tururilor ghidate de sâmbăta viitoare, 25 mai, vom face împreună o călătorie ce propune înțelegerea unuia dintre cele mai complexe și mai valoroase obiecte de patrimoniu hidrotehnic și industrial din Timișoara, parcurgând distanța de la semnificație istorică la relevanță contemporană. Ghid ne va fi colegul nostru, arh. Andrei Chindriș, iar durata unui tur este de aproximativ 1h. Participarea este gratuită, dar înscrierile sunt obligatorii”, declară organizatorii.


Centrala Hidroelectrică din Timișoara pune în mișcare orașul de peste 110 ani, furnizând energia electrică necesară. Construită în 1910, ansamblul „Turbinelor”, cum este cunoscut de timișoreni, reprezintă un obiectiv deosebit atât prin arhitectură, cât și prin realizare tehnică.

Proiectată de celebrul arhitect László Székely, uzina impresionează prin turnul său, asemănător unui donjon medieval, care poartă stema orașului, și prin mascaronii în stil Secession care veghează deasupra ferestrelor arcuite de pe fațada dinspre aval. În interior, mozaicul și celelalte elemente decorative reflectă o epocă în care clădirile industriale erau proiectate nu doar pentru funcționalitate, ci și pentru frumusețe.

Cei interesați de tururile ghidate se pot înscrie aici.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1352 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005068 (s)