News Flash:

Trei cazuri de infectie cu virusul West Nile au fost confirmate in judetul Sibiu; inca unul este in curs de evaluare

29 August 2018
845 Vizualizari | 0 Comentarii
tantar

Trei cazuri de infectie cu virusul West Nile au fost confirmate in judetul Sibiu, fiind vorba despre doi barbati si o femeie, anunta Directia de Sanatate Publica Sibiu. De asemenea, un alt caz in care exista suspiciune de West Nile este in curs de investigare. Reprezentantii DSP Sibiu mai spun ca pacientii infectati au avut o evolutie favorabila, fiind externati.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Sibiu au anuntat, miercuri, ca in judet au fost confirmate, la sfarsitul lunii august, trei cazuri de infectie cu virusul West Nile (in localitatile Poiana Sibiului, Rosia si Rusi), aflandu-se in curs de investigare un alt caz, cu domiciliul in municipiul Sibiu.

Astfel, conform DSP Sibiu, este vorba de un barbat de 75 de ani din Poiana Sibiului, un altul de 50 de ani din Rusi si o femeie de 47 de ani din Rosia. Suspiciunea se refera la un barbat in varsta de 66 de ani din municipiul Sibiu.

Toti bolnavii au prezentat simptome clinice de meningo-encefalita, iar evolutia a fost favorabila, in prezent fiind externati.

Cazurile sunt sporadice, nu au legatura intre ele, precizeaza DSP Sibiu.

In acest context, DSP Sibiu a informat toate institutiile implicate pentru a se aplica cu rigurozitate masurile de prevenire a raspandirii acestei infectii, in cele trei localitati, conform Planului de masuri pentru supravegherea si prevenirea infectiei cu virusul West Nile in judet.

Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, din 2 mai si pana in 22 august, au fost inregistrate 56 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile, fiind semnalate 6 decese.

MS preciza ca aceste sase decese au survenit la pacienti care prezentau co-morbiditati. Trei dintre decese s-au inregistrat in Bucuresti si cate unul in judetele Iasi, Galati si Covasna.

Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor administratiei publice locale sa intensifice masurile de dezinsectie in localitati pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile.

Specialistii mentioneaza ca infectia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar.

Circa 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar in cazul in care apar febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi si eruptii cutanate se recomanda vizita la medic. In cazurile severe, care afecteaza cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot aparea si alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei mai multe masuri de protectie: evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; utilizarea substantelor repelente de tantari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tintarilor; limitarea deplasarilor in zonele cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.), asigurarea masurilor de desecare a baltilor cu apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei si a gunoiului menajer.

Nu exista vaccin sau tratament antiviral specific.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1375 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005786 (s)