News Flash:

Tramvaiul Bozankaya, premiat in Franta, inca nu poate circula in Timisoara

5 Noiembrie 2021
498 Vizualizari | 0 Comentarii
tramvai

Compania turceasca Bozankaya, cea care aduce Timisoarei 21 de tramvaie noi, a fost premiata in urma cu cateva zile in Franta, la o competitie europeana destinata producatorilor de material rulant. Turcii au castigat premiul pentru „Cea mai inovatoare companie din Europa” gratie tramvaiului cu cea mai mare autonomie pe baterie.
 
Premiile pentru inovare 2021 au fost decernate la sfarsitul lunii octombrie, in Lille, Franta, iar reprezentantii Bozankaya se lauda, pe Facebook, ca garnitura construita special pentru Timisoara a atins un record mondial, cu „o autonomie de 70 de km, fara retea catenara”.

„Datorita bateriei integrate, tramvaiul poate circula fara a fi conectat la reteaua catenara. Bateria litiu-ion asigura o autonomie de 63 km, fara catenara, in conditii normale de operare. Avantajele acestui sistem sunt: economii in infrastructura de linii electrificate suspendate, economii in infrastructura de intretinere si costuri de service, previne poluarea vizuala”, transmite ERCI, o asociatie europeana a producatorilor de material rulant.

Se asteapta omologarea
Primul tramvai nou al Timisoarei a ajuns in oras la sfarsitul lunii iunie, dar inca nu a fost omologat pentru circulatie in Romania. Testele au durat saptamani si s-au incheiat cu succes inca de la mijlocul lunii octombrie, anunta Culita Chis, fost manager al proiectului.

„Ultimele teste s-au finalizat cu succes, rapoartele sunt completate si sunt trimise catre AFER. Acum suntem intr-o procedura birocratica sa obtinem agrementul de la AFER ca sa putem sa circulam. Tramvaiul a performat in parametri pe care specificatia tehnica i-a cerut, eu cred ca in acest sfarsit de an vom vedea primul tramvai pe linie”, spunea recent viceprimarul Ruben Latcau.

Edilul mai spune ca „producatorul este pregatit sa inceapa productia si la urmatoarele tramvaie” si „in momentul in care avem agrementul, cred ca tramvaiul cu numarul doi va putea si pleca spre Timisoara”.

Primaria Timisoara cumpara, cu fonduri europene, 21 de tramvaie de la firma Bozankaya. O garnitura costa 11,58 de milioane de lei, are aproape 30 de metri lungime si o capacitate de 200 de calatori. Primul tramvai, ajuns in iunie in oras, ar putea circula pe liniile 1, 2, 6 si 9 doar, pentru ca are impusa „o limita de viraj recomandata”.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006309 (s)