News Flash:

Colterm prelungeste contractul de gaz inca o saptamana. Primaria a gasit jumatate din banii necesari pentru noiembrie

3 Noiembrie 2021
344 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

De 30 de milioane de lei are nevoie Colterm ca sa incalzeasca 56.000 de locuinte, scolile si spitalele din oras in luna noiembrie, a anuntat zilele trecute primarul Dominic Fritz, care spunea ca se va taia la sange din bugetul Primariei Timisoara. S-au gasit doar putin peste 15 milioane de lei, deci jumatate din suma. O veste buna insa: Colterm prelungeste contractul de gaz cu inca o saptamana.

Societatea de termoficare a ramas, saptamana trecuta, fara furnizor de gaz, dupa ce E.ON a decis sa opreasca robinetul din cauza datoriilor istorice. Timisorenii racordati la sistemul centralizat de incalzire, inclusiv spitalele din oras au ramas fara apa calda si caldura trei zile. S-a gasit cu greu un alt furnizor de gaz, dupa ce altul s-a razgandit, iar Colterm a reusit joia trecuta sa semneze contractul. Era valabil doar pana luni, 1 noiembrie, dar s-a decis prelungirea lui. Expira insa sambata, dar reprezentantii primariei si al societatii de termoficare spun ca timisorenii nu trebuie sa-si mai faca griji ca vor ramane in frig.

„A fost semnat pe o perioada mai lunga decat l-am avut vreodata in ultimii doi-trei ani, cand aveam contracte semnate pe cate o zi, deci suntem intr-o pozitie privilegiata. Se prelungeste saptamanal, (cel semnat saptamana trecuta – n.r.) este valabil pana sambata si se prelungeste pana saptamana viitoare. Intram deja intr-o rutina. Nu se pune problema sa ramanem iar fara caldura, problema mai mare este sa asiguri banii pentru combustibil, dar este alta discutie”, ne-a declarat city managerul Matei Creiveanu.

Potrivit conducerii Colterm, „joi dimineata va fi semnat un act aditional de prelungire a contractului care expira sambata dimineata. Avem si carbune suficient ca sa functionam, livrarile continua sa se faca”, ne-a declarat Cristian Mitu, directorul interimar al societatii de termoficare.

Vestea buna este ca exista un furnizor de gaz dispus sa livreze combustibil pentru Colterm, care are nevoie de gaz sa poata arda carbunele din CET Sud. Colterm functioneaza momentan in sistem minimal, doar cu CET Sud, pentru ca CET Centru nu poate incalzi orasul cu carbune, ci numai cu gaz.

15 milioane din necesarul de 30 pe noiembrie
Situatia nu este insa roz, pentru ca e nevoie si de bani ca timisorenii sa nu ramana iar in frig. Reprezentantii primariei au facut solicitari la guvern, a curs iarasi cu promisiuni, dar deocamdata nimic concret. Or, potrivit primarului Dominic Fritz, este nevoie de 30 de milioane de lei pentru apa calda si caldura in noiembrie.

„Asta este doar factura de combustibil pe care compania trebuie sa o plateasca in urmatoarele 30 de zile pentru a alimenta cu caldura si apa calda casele timisorenilor si spitalele racordate la sistemul centralizat de incalzire, chiar daca afara inca nu este ger, iar productia a trecut preponderent pe carbune”, a transmis, luni, edilul Timisoarei.

Fritz spunea ca „se va taia la sange din alte cheltuieli pentru a mai suplimenta sumele de bani pentru Colterm”.

S-a gasit doar jumatate din aceasta suma. Consilierii locali sunt pusi, joi, intr-o sedinta extraordinara, sa voteze o rectificare bugetara. S-au gasit doar 15,3 milioane de lei pentru societatea de termoficare. De unde vin totusi banii?

1,215 milioane de lei sunt alocati de Consiliul Judetean Timis, din fondul de rezerva al institutiei, 3 milioane de lei vin, potrivit primariei, din economiile facute de la Personal, 2,5 milioane de lei din fondul de rezerva al PMT, 3,7 milioane de lei din economii facute la Salubritate, pentru ca nu s-ar fi platit lucrari neconforme, 2 milioane de lei din bugetul de la Spatii Verzi, 1,5 milioane de lei de la Iluminat Public si 500.000 de lei de la Asistenta Sociala. Alte detalii, AICI!

Se scumpeste si gigacaloria
Tot joi, consilierii locali vor vota si scumpirea gigacaloriei. Propunerea Colterm este dublarea tarifului, in timp ce subventia alocata de municipalitate nu mai poate creste, pentru ca a ajuns la nivelul maxim.

„Se propune modificarea/ajustarea pretului local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de Compania Locala de Termoficare COLTERM S.A. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA, precum si modificarea pretului local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”, se arata in referatul de insoteste proiectul de hotarare.

Asta in timp ce „pretul actual al energiei termice livrata consumatorilor casnici din sistemul centralizat este de 415,39/MWh inclusiv TVA (483,10 lei/Gcal inclusiv TVA), iar pentru consumatorii non-casnici este de 429,47 lei/MWh inclusiv TVA (499,48 lei/Gcal inclusiv TVA)”, arata aceeasi documentatie.

Subventia primariei este de 207,27 de lei/MWh cu tot cu TVA, astfel ca timisorenii plateau pana acum restul pana la 415 lei/MWh. Odata cu dublarea tarifului, ei ar putea fi nevoiti sa plateasca restul pana la 644 lei/MWh. Ar urma insa sa vina si bani de la guvern, conform promisiunilor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004108 (s)