News Flash:

Ce propuneri au fost făcute la dezbaterea publică a proiectului de buget pentru 2024!

Timișorenii își doresc repararea unor școli și străzi din Timișoara

21 Februarie 2024
111 Vizualizari | 0 Comentarii


La dezbaterea publică a proiectului de buget pentru anul 2024, cetățenii din Timișoara au adus în prim-plan investiții în repararea școlilor și străzilor ca principalele lor propuneri.

Primăria Timișoara a găzduit luni după-amiază dezbaterea publică a proiectului de buget pentru anul 2024. Bugetul propus se ridică la aproape 2,5 miliarde de lei.

„Este cea mai mare propunere de buget pe care a avut-o Primăria Timișoara vreodată. Un lucru important este și execuția bugetară, pentru că în România, în ultimii ani, ne-am obișnuit cu propuneri record de bugete, de foarte multe miliarde de lei, dar care adesea, la sfârșit de an, se traduc într-o execuție de 40% sau poate chiar mai puțin. Și atunci este clar că acolo nu mai vorbim de bugete realist concepute. Anul trecut, primăria a avut un buget de 2,2 miliarde de lei și am avut un grad de realizare de aproximativ 80%, ceea ce este un grad extrem de ridicat pentru mediul public. Am închis anul trecut cu un an record de investiții publice. Aici mă refer efectiv la banii pe care Primăria Timișoara i-a plătit către contractori. Primăria Timișoara a cheltuit anul trecut 635 de milioane de lei pe investiții publice, facturi efectiv plătite. În 2022 a fost o sumă de 530 milioane lei și în 2021 de 270 milioane. În total, în acești trei ani, pe secțiunea de dezvoltare, primăria a cheltuit peste un miliard de lei. Este o sumă echivalentă cu perioada 2012 – 2020, chiar peste, și arată consecvența cu care această administrație a urmărit investițiile pe termen lung”, a afirmat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, la începutul dezbaterii.

În continuare, au avut loc intervențiile vorbitorilor. Timișoreanul Bogdan Săndulescu și-a exprimat nemulțumirea față de situația din strada Elisabeta Rizea, situată în partea de sud a Timișoarei. Această stradă are o lungime de 210 de metri și este locuită de aproape 500 de persoane.

„Strada este neasfaltată, este acoperită cu moloz și ceva material rezultat din rașchetarea asfaltului, nu este iluminată și nu are canalizare”, a spus timișoreanul.


De asemenea, Daniela Mariș, consilier local din partea PNL, a cerut alocarea de fonduri pentru extinderea clădirii Școlii Nr. 27 din cartierul Dâmbovița, având în vedere că elevii participă la cursuri în două schimburi.

În același timp, Radu Țoancă, consilier local PSD, a anunțat că va propune un amendament pentru a aloca suma de 1,2 milioane de lei pentru începerea lucrărilor de reabilitare a străzii Constructorilor, parte a inelului 4, situată la limita cu Dumbrăvița. Alți doi locuitori ai Timișoarei au intervenit pentru a sublinia importanța modernizării acestei artere principale. „Dorim să se amenajeze trotuare și piste de biciclete; canalizarea străzii, iluminarea unitară pe perioada nopții, reducerea vitezei, interzicerea parcării neautorizate pe zona verde și realizarea de treceri de pietoni”, a menționat Răzvan Ionele.


De asemenea, Adi Rus a cerut construirea unei săli de sport pentru Școala Nr. 24, iar în Parcul Bucovina să fie amenajate trei terenuri de sport.

În timpul dezbaterii, printre cei care au intervenit s-a numărat și Aurora More Pricop, reprezentant al Consiliului Consultativ de Cartier Dâmbovița. Aceasta a solicitat, printre altele, refacerea trotuarelor și reglementarea juridică a situației terenului din jurul lacului, unde ar fi trebuit să fie amenajat un parc.

La final, Ruben Lațcău a asigurat că va lua în considerare toate solicitările exprimate. „Înțeleg această problemă, a trotuarelor care necesită reparații. În Steaua, de exemplu, trotuarele au ajuns la plăcile de beton de atunci de când au fost construite blocurile și așa au rămas. Nevoia de reabilitare a trotuarelor este peste tot. (…) În ceea ce privește str. Constructorilor și Elisabeta Rizea, mai am o listă de 20 de străzi cel puțin care sunt în situații similare. Amândouă vor putea fi incluse în buget”, a mai spus viceprimarul Timișoarei.


Bugetul Primăriei Timișoara pentru anul 2024 va fi pus în discuție și supus votului consilierilor locali în cadrul ședinței programate pentru joi, 22 februarie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004909 (s)