News Flash:

Sute de persoane au participat la Festivalul Oierilor de la Tulghes

7 Octombrie 2013
1700 Vizualizari | 0 Comentarii

Peste o mie de persoane au participat, duminica, la Festivalul Oierilor din localitatea Tulghes, manifestare cu traditie îndelungata, care marcheaza întoarcerea oilor de la munte.

La marginea comunei Tulghes, într-un cadru natural deosebit, s-au adunat pastori din tot nordul judetului Harghita, dar si din Suceava si Neamt, care si-au înscris în competitie cele mai frumoase exemplare de ovine.

Intr-o stana special amenajata au fost pregatite bucate traditionale pastoresti, de la mici din carne de oaie si tocanita de miel fiarta în lapte jintuit, pana la traditionalul balmos, care a avut cea mai mare cautare.

De asemenea, pe o scena special amenajata, au evoluat ansambluri de muzica populara, atat romanesti, cat si unguresti.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Animale din Tulghes, Costel Bondrea, a spus ca, dupa un an de munca, pastorii se întalnesc si petrec împreuna, dar îsi prezinta si cele mai frumoase animale si fac schimb de experienta.

''S-au adunat aici pastorii crescatori de oi din nordul judetului Harghita, din judetul Suceava si din Neamt. Este o zi a pastorilor si vrem sa petrecem asa cum se cuvine. Dupa un an întreg (...) ne spunem necazurile si bucuriile, aici, în sarbatoarea de la Tulghes. Este o traditie pentru pastorii din zona si ne întrecem cu cele mai bune animale pe care le are fiecare. De la un an la altul competitia este tot mai mare, trebuie sa avem performanta în cresterea oilor de calitate'', a adaugat Costel Bondrea.

La eveniment a fost prezent si directorul executiv al Federatiei Agricultorilor de Munte, Ioan Agapi, care a apreciat faptul ca Asociatia Crescatorilor de Animale din Tulghes, care face parte din aceasta Federatie, si-a înteles rolul si îsi promoveaza traditia si animalele.

''Ceea ce se întampla aici este promovarea a ceea ce fac taranii din zona montana. Este un lucru foarte important ca Asociatia Crescatorilor de Animale Tulghes a ajuns într-o faza de maturitate, în care si-a luat soarta în maini si îsi promoveaza traditia, animalele. (...) Sunt oameni care îsi înteleg rolul si îsi iau viata în serios în zona montana'', a afirmat Ioan Agapi.

Festivalul Oierilor de la Tulghes este una dintre cele mai importante întalniri traditionale ale romanilor din nordul judetului Harghita, zona în care acestia sunt majoritari. AGERPRES


comunei tulghes judetului harghita ioan agapi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004965 (s)