News Flash:

Atenție!

Soluții de tratament non invazive la Ambulatoriul Spitalului CF Timișoara

27 Noiembrie 2023
125 Vizualizari | 0 Comentarii


La Ambulatoriul Spitalului CF Timișoara, pacienții beneficiază de soluții de tratament non-invazive, care contribuie la ameliorarea durerilor și afecțiunilor.

Procedurile de infiltrare intraarticulară și periarticulară constau în introducerea unei substanțe medicamentoase într-o zonă specifică a corpului cu ajutorul unei seringi. Scopul acestor proceduri este reducerea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Substanțele utilizate pot fi antiinflamatoare, analgezice sau alte medicamente, în funcție de necesitățile pacientului și recomandările medicale. Aceste proceduri sunt efectuate în principal la nivelul genunchiului, dar pot fi realizate și la nivelul gleznei, șoldului, umărului, cotului, mâinii, coloanei vertebrale sau la nivelul călcâiului (în cazul pintenilor calcaneeni sau al fasciitei plantare).

„Infiltrațiile au un rol crucial în ameliorarea simptomelor pacienților și în tratarea afecțiunilor care implică durere și inflamație. Acestea pot reduce sau chiar elimina durerea în zona tratată. Totodată, permit reducerea inflamației în țesuturi, și mă refer aici la infiltrațiile cu corticosteroizi, întrucât aceștia au proprietăți antiinflamatoare. Nu în ultimul rând, pot duce la ameliorarea funcției articulare”, precizează dr. Cosmin Viorel Gridan, medic primar ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Substanțele utilizate în cadrul procedurilor de infiltrare se clasifică în trei categorii distincte: derivați de cortizon (corticosteroizi), acid hialuronic (solutii vascosuplimentare) și infiltrări biologice (PRP – plasmă îmbogățită cu trombocite). Corticosteroizii reprezintă substanțe antiinflamatoare, având rolul principal de a reduce inflamația la nivelul regiunii afectate și implicit de a diminua durerea. Acidul hialuronic este un polizaharid prezent în mod natural în cartilaj și lichidul sinovial. În procedurile de infiltrare, acidul hialuronic utilizat este de natură sintetică și își propune să protejeze cartilajul articular (reducând frecarea dintre suprafețele osoase), să hrănească cartilajul și să protejeze sinoviala, contribuind astfel la reducerea durerii. PRP-ul se obține prin recoltarea de sânge de la pacient, iar prin centrifugare cu ajutorul unui kit special, plasma rezultată, cu o concentrație crescută de trombocite și factori de creștere, este injectată în articulație sau în regiunea afectată.

„Riscurile pentru pacient sunt foarte mici și rare, infecție la locul de injectare, infecție sistemică sau apariția unei stări febrile. Există însă și contraindicații, de exemplu infiltrațiile cu corticosteroizi la pacienții diabetici. De asemenea, o contraindicație relativă este în cazul pacienților cu tulburări de coagulare sau a celor care urmează un tratament anticoagulant, întrucât poate crește riscul de sângerare.  Cât privește procedura, durerea resimțită de pacient este asemănătoare cu cea a oricărei alte injecții, depinzând de sensibilitatea la durere a fiecărei persoane”, mai menționează medicul.

Procedurile de infiltrare au loc în cabinetul de Ortopedie Traumatologie al Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara, după programare și consult de specialitate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 32 queries | Mysql time :0.009489 (s)