News Flash:

Singura comuna din Romania unde nu exista oameni saraci. Aici toata lumea munceste, dar culege si roade pe masura

26 Martie 2018
1103 Vizualizari | 0 Comentarii
comuna

Comuna unde toata lumea munceste dar culege si roade pe masura! Intr-un judet din Romania exista un sat cu 12.000 de suflete care au reusit in mare parte sa puna pe picioare 3.000 de ferme legumicole. Este vorba despre cunoscuta localitate galateana Matca, un loc care poate fi rezumat simplu in cateva cifre: 12.000 de suflete, 3.000 de ferme legumicole, 1.000 de hectare de solarii, 200 de milioane de kilograme de legume pe an (13,5% din consumul romanilor), 50 de milioane de oua si preturi-record de 40.000 de euro pe hectarul de teren agricol.

Matca este unul dintre cei mai mari producatori de legume din tara, cuprinzand peste 1.000 de hectare de solarii si 2.000 de hectare cu culturi in camp, vreo 1.000 de hectare de pepeni si cam 5.000 de hectare cu cereale si plante tehnice. Nicaieri in Romania n-o sa gasiti o aglomerare mai mare de solarii intr-o singura localitate. Din februarie si pana pe la sfarsitul lui noiembrie, la Matca se aduna sute de masini, zeci de tiruri (in varfurile de productie se ajunge si la peste 100 de tiruri incarcate pe zi), care „survoleaza” comuna si pleaca spre cele patru zari cu marfa produsa de fermierii locali. In total, de aici se vand, anual, in jurul a 200 de milioane de kilograme de legume, adica peste 10 kilograme pentru fiecare roman. In fapt, comunitatea legumicola de aici (care numara peste 2.000 de mici fermieri) produce 15% din legumele romanesti destinate comercializarii si acopera circa 13,5% din consumul romanilor (media nationala fiind de 74 de kilograme de legume pe cap de locuitor).

Cele mai noi tranzactii de teren arabil cu destinatia pentru legumicultura arata ca hectarul a depasit 15.000 de euro, adica peste preturile din regiunile bogate ale Frantei sau Olandei. Ba chiar in zona din apropierea drumului judetean ce leaga satul de Tecuci s-a ajuns sa se vanda terenuri pentru agricultura la peste 40.000 de euro hectarul, suma record pentru Europa.

„Pare un pret mare, dar nu se poate spune ca nu merita. Pana la urma, piata face pretul. Pamantul are cautare la Matca. Fermierii nostri se perfectioneaza, invata lucruri noi, se extind. Traditia la noi este sa cultivi in zona rezidentiala, asa ca este de inteles de ce este asa de scump terenul”, spune Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Legume Matca.

Atata doar ca rar gasesti pamant de vanzare in zona, cu toate ca localitatea s-a extins exploziv in ultimele doua decenii, cand a castigat peste 1.000 de hectare (aproape ca s-a lipit de orasul Tecuci), acoperite acum de solarii si vile parca scoase din cartile de arhitectura. Un element interesant este ca activitatea de cultivare a legumelor se concentreaza in zona locuita. Vazut din departare, satul pare un urias lac, caci 99% din teren este acoperit cu polietilena ce sclipeste in soare.

De altfel, in localitate nu exista notiunea de ograda, caci fiecare centimetru de teren, pana in marginea prispei, este acoperit de solarii cu legume. Pana si in curtea scolii, a dispensarului si a primariei exista spatii cultivate, in regim protejat, caci legumicultura este, la Matca, un mod de viata. Nu se poate fara, toata lumea se ocupa, produce, vinde, se perfectioneaza.

„Toata lumea de la noi are solarii, fie ca vorbim despre fermieri sau despre profesori ori salariati ai primariei. Doar copiii si batranii neputinciosi nu muncesc in solarii. La noi nu exista venit minim garantat. Nu avem saraci. Lumea munceste”, spune primarul comunei Nelu Costea, el insusi un priceput fermier.

sursa: adevarul.ro


hectarul teren agricol matca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005049 (s)