News Flash:

Avertisment ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că donațiile nu pot înlocui exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră

28 Iulie 2023
316 Vizualizari | 0 Comentarii


Antonio Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, a avertizat că „o mână de donații” nu va putea compensa pe deplin efectele anulării acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, potrivit informațiilor transmise de Agenția Reuters.

În urma retragerii Rusiei din acordul intermediat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, prețul grâului pe piețele mondiale a înregistrat o creștere de 10% în ultimele zece zile. În același timp, forțele ruse au început să atace infrastructurile cerealiere și porturile Ucrainei situate de-a lungul Mării Negre și Dunării.

„Este clar că scoatere de pe piaţă a milioane şi milioane de tone de cereale va duce la preţuri mai mari”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Deci nu cu o mână de donaţii către unele ţări corectăm acest impact dramatic care afectează pe toată lumea, pretutindeni”, a mai spus el.

Președintele rus Vladimir Putin a informat liderii africani că în următoarele luni va dona zeci de mii de tone de cereale, în ciuda sancțiunilor impuse Rusiei de către țările occidentale, care au complicat eforturile Moscovei de a exporta cereale și fertilizatori.

Deși exporturile de cereale în sine nu sunt afectate de sancțiuni, Rusia a întâmpinat dificultăți legate de restricțiile privind plățile, logistica și asigurările, care au reprezentat obstacole în livrarea acestor produse. Moscova a făcut mai multe cereri pentru a îmbunătăți exporturile de cereale.

Acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră a permis până în prezent exportul a 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina, contribuind astfel la combaterea crizei alimentare mondiale. Atât Rusia, cât și Ucraina sunt cunoscute ca fiind importante țări exportatoare de cereale.

În prezent, prețul grâului pe piețele internaționale se află la jumătatea valorii înregistrate în martie 2022, după ce forțele ruse au invadat Ucraina.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a avertizat totuși că orice creștere a prețurilor va afecta "toată lumea, în toate regiunile" - în special țările în curs de dezvoltare și populațiile vulnerabile din țările cu venituri medii sau dezvoltate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006023 (s)