News Flash:

Dominic Fritz vrea sa faca „Tunelul Luminii”, propus de fosta administratie, cu bani din „Anghel Saligny”

20 Octombrie 2021
422 Vizualizari | 0 Comentarii
Fritz 1

Primaria Timisoara vrea sa construiasca un nou pod pietonal peste Bega in dreptul Universitatii de Vest, dar si sa reabiliteze Pasarela Gelu-Crizantemelor, ambele proiecte de pe vremea fostei administratii, cu bani din Programul National de Investitii „Anghel Saligny”. Consilierii locali trebuie sa fie de acord sa fie depuse proiectele in programul national.
 
 
Alesii locali sunt pusi sa aprobe doua cereri de finantare pentru obiectivele „Construire pasarela pietonala – zona Universitatea de Vest «Tunelul Luminii»” si «Pasarela Gelu-Crizantemelor», in vederea depunerii prin platforma digitala aferenta Programului National de Investitii „Anghel Saligny”. Totodata, vor fi aprobate si devizele generale estimative pentru cele doua investitii.

Despre ambele proiecte se discuta de cativa ani la Timisoara. Pasarela Gelu-Crizantemelor are documentatie pentru reabilitare din anul 2019, dar nu i-a venit inca randul. Conform proiectului intocmit de firma Pod Proiect din Iasi cu aproape 20.000 de lei, modernizarea pasarelei de 46 metri lungime si 2,2 metri latime ar putea costa 12,6 milioane de lei.

Podul pietonal „Tunelul Luminii” a fost anuntat in 17 octombrie 2020, la scurt timp de la alegerile locale si cu cateva zile inainte de investirea noului primar Dominic Fritz. Consilierii locali au aprobat atunci indicatorii tehnico-economici pregatiti de Drum Proiect Consult pentru investitia estimata la 4,81 de milioane de lei. Este vorba despre un pod cu doua sensuri, cu „efect de tunel”, o latime de 6,90 de metri si o lungime de 57 de metri, dar si cu pista de biciclete pe mijloc, de 2,5 metri.

„La traversarea podului se va crea efectul unui tunel «zvelt» realizat doar din arce de cerc, iluminat complet natural, unde arcele de cerc vor crea jocuri de umbre pe calea de rulare in cursul zilei, datorita luminii naturale. Noaptea se va realiza o iluminare artificiala a podului, prin dispunerea unui sistem de iluminat pe arcele metalice si iluminarea caii de rulare”, scrie in hotararea adoptata in urma cu un an de consilierii locali.

„Tunelul Luminii”, prezentat ca o analogie la actualul Pod de Fier din zona Iosefin, va fi construit aproape de Podul Mihai Viteazul si ar trebui sa fie gata in 12 luni de la pornirea lucrarilor.

Primaria Timisoara vrea acum ca ambele proiecte sa fie depuse pentru finantare prin Programul National „Anghel Saligny”, asa ca le propune consilierilor locali sa voteze atat devizele generale, cat si cererile de finantare. Proiectele de hotarare au fost publicate pe site-ul municipalitatii, insa atat cererile de finantare, cat si devizele generale sunt goale, adica nu au fost completate de functionarii din primarie.

Programul National „Anghel Saligny” presupune investitii de 50 de miliarde de lei in comunitatile locale, pentru realizarea de drumuri, canalizari si infrastructura de gaze. Este, de fapt, o continuare a programelor PNDL 1 si 2 (Programe Nationale de Dezvoltare Locala). USR a contestat inca de la inceput programul adoptat la inceputul lunii septembrie de Guvernul Citu, motivand ca acesta nu este o prioritate pentru guvern si ca reprezinta doar o „mita politica” pentru primari.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004975 (s)