News Flash:

Bine de știut!

Se schimbă Codului Numeric Personal

23 Mai 2024
127 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Ministerul Afacerilor Interne a simplificat procesul de atribuire a Codului Numeric Personal odată cu implementarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă.

Conform structurii tradiționale, CNP-ul era alcătuit din 13 cifre, incluzând două cifre care indicau județul/sectorul în care persoana s-a născut sau avea rezidența. Cifrele din CNP erau împărțite în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control.

Partea semnificativă includea 7 cifre, exprimând sexul, anul și data nașterii sub forma SAALLZZ, unde S reprezenta sexul și anul nașterii, iar AALLZZ reprezenta data nașterii. Partea secvențială, formată din 5 cifre, reprezenta secvența atribuită județului sau sectorului și un număr de secvență pentru diferențierea persoanelor de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere. Cifra de control (C) permitea depistarea erorilor în CNP.

Noul CNP este alcătuit din 13 cifre, însă specificul județului/sectorului a fost înlocuit cu codul unic "70", valabil pentru toate CNP-urile generate după data de 8 mai. Astfel, structura noului cod este SAALLZZ70NNNC.

Implementarea acestui nou sistem nu afectează CNP-urile deja emise. De asemenea, au fost modernizate metodele de gestionare a actelor de stare civilă, permitând procesarea electronică a datelor și documentelor emise, reducând timpul de așteptare la ghișee.

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă a devenit operațional începând cu data de 8 mai, iar implementarea completă va avea loc treptat până în 24 septembrie. Acest sistem funcționează în 3.188 de unități administrativ-teritoriale, cu aproximativ 50 dintre acestea interconectate la sistemul informatic.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1497 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005280 (s)