Ministerul Apărării Naţionale organizează, în perioada 20 mai - 27 iunie, o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să devină rezervişti voluntari în Armata României. Sunt disponibile 4.936 de locuri pentru rezervişti voluntari, inclusiv ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.
”Ministerul Apărării Naţionale organizează, în perioada 20 mai - 27 iunie, o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României”, anunţă ministerul într-un comunicat.
Sunt disponibile 4.936 de locuri pentru rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare din toată țara.
Conform Ministerului Apărării, ”procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, republicată, şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare”.
”Cetăţenii interesaţi se pot informa la centrele militare despre etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecţia, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii, precum şi despre avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar”, menționează MApN.
Candidaţii fără pregătire militară vor primi consiliere pentru a-şi alege funcţiile care se potrivesc cu nivelul lor de studii şi specializările obţinute în viaţa civilă, corelându-le cu armele, serviciile şi specialităţile militare. Detalii suplimentare pot fi obţinute la centrele militare zonale, judeţene sau de sector, ale căror adrese şi date de contact sunt disponibile pe pagina de internet https://recrutare.mapn.ro/index.php?pagina=Contact.
Ministerul precizează că, la prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să devină rezervişti voluntari vor completa o cerere de înscriere şi vor prezenta următoarele documente: actul de identitate (original şi copie), certificatul de cazier judiciar (eliberat cu cel mult şase luni înainte de data depunerii), acte de studii şi/sau alte documente care atestă competenţele dobândite în viaţa civilă (original şi copie), permisul de conducere valabil (original şi copie), dacă este necesar pentru postul vizat, şi livretul militar (original şi copie), pentru cei care deţin deja calitatea de rezervist.
Prin Legea nr. 115/2021, care modifică şi completează Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, publicată în Monitorul Oficial nr. 468, Partea I, din 05.05.2021, şi republicată în Monitorul Oficial nr. 603, Partea I, din 17.06.2021, au fost introduse mai multe măsuri pentru creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar. Printre cele mai semnificative se numără: majorarea remuneraţiei pentru perioada în care rezerviştii nu participă la instruire sau misiuni, de la 10% la 30% din solda de funcţie plus solda gradului deţinut, creşterea cuantumului indemnizaţiei de instalare prin includerea gradaţiilor şi a soldei de comandă pe lângă solda de grad, eliminarea obligaţiei de restituire a cheltuielilor de recrutare şi selecţie în cazul nefinalizării contractului, eliminarea restricţiilor privind plecarea rezerviştilor voluntari în străinătate şi posibilitatea repartizării în funcţie fără probe de selecţie pentru rezerviştii proveniţi din cadre militare active şi soldaţi/gradaţi profesionişti, în primul an de la trecerea în rezervă.
© 2025 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1372 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008118 (s)
Comentarii (0)