News Flash:

Atenție fermieri!

Se dă ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor

8 Mai 2023
301 Vizualizari | 0 Comentarii


Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost publicat în secțiunea Transparență Decizională un proiect de Hotărâre care vizează introducerea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. Scopul acestei scheme de ajutor de stat este de a acoperi costurile administrative asociate întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și costurile pentru efectuarea testelor de determinare a calității genetice sau a randamentului genetic al animalelor.

Ajutoarele de stat sunt oferite sub forma unor servicii subvenționate pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi individuale și familiale, persoane fizice autorizate, persoane fizice care dețin un atestat de producător și persoane juridice care activează în domeniul producției de produse agricole.


Intensitatea ajutorului de stat pentru serviciile menționate este următoarea:
a) Până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) Până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal pe an pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice este următoarea:
a) 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline și ecvine;
b) 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine și caprine;
c) 100 lei pentru rasele de animale din speciile porcine.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal pe an pentru testele efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului este următoarea:
a) 140 lei pentru testarea performanțelor producției de lapte și 60 lei pentru testarea performanțelor producției de carne pentru rasele de animale din speciile taurine și bubaline;
b) 35 lei pentru testarea performanțelor producției de lapte, 35 lei pentru testarea performanțelor producției de carne, 30 lei pentru testarea performanțelor producției de lână pentru rasele cu lână fină și 36 lei pentru testarea performanțelor producției de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine și caprine.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei. Din această sumă, 173.901.190 lei sunt alocate pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, iar 387.669.990 lei pentru speciile ovine și caprine.

Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2023, suma alocată ajutorului de stat este de maximum 39.000.000 lei sub formă de credite de angajament. Din această sumă, 16.926.000 lei sunt pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, iar 22.074.000 lei pentru speciile ovine și caprine. De asemenea, se asigură 24.000.000 lei sub formă de credite bugetare, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, și 13.584.000 lei pentru speciile ovine și caprine. Aceste sume sunt asigurate de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2023.

Cererile inițiale anuale pentru solicitarea ajutorului de stat, completate de către solicitanți și avizate de către ANZ (Agenția Națională pentru Zootehnie), trebuie depuse în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat. Acestea se depun la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv în municipiul București, unde se află sediul social al solicitantului.

Cu excepția anului 2023, cererile inițiale pentru solicitarea ajutorului de stat, completate de către solicitanți și avizate de către ANZ, pentru serviciile realizate în perioada iulie-decembrie 2023, trebuie depuse până la data de 10 august 2023, inclusiv.

Proiectul poate fi consultat Aici

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004866 (s)