News Flash:

România fruntașă la creșterea prețurilor

Cele mai mari creșteri de preţ la gaze și energie electrică din Europa sunt la noi în țară

3 Mai 2023
342 Vizualizari | 0 Comentarii

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, consideră că nu este o coincidență faptul că România se confruntă cu cele mai mari creșteri de prețuri la gaze și energie electrică din Europa. Datele furnizate de Eurostat arată că România conduce în UE în ceea ce privește creșterea prețului la energie electrică, iar la gaze ocupăm locul doi. Acest lucru este paradoxal având în vedere că suntem un mare producător de energie.

Conform președintelui Asociației Energia Inteligentă, principalele cauze ale creșterii prețurilor la curent și gaze în România, care depășesc cu mult media europeană, sunt de natură internă.

„Plasarea României în topul creșterii prețului la nivel european, conform datelor Eurostat, demontează ideea mult vehiculată, cum că prețurile au crescut peste tot și se datorează conjuncturii internaționale. Faptul că în România aceste prețuri au crescut cu mult peste media europeană, arată că într-o țară ca România unde peste 90% din energia electrică și gaze sunt produse la nivel național, cauzele principale au fost interne", precizează Dumitru Chisăliță într-o analiză trimisă Observator.

„Al doilea moment în care acțiunile autoritățile au "tras" prețul în sus a fost chiar prin legea plafonării în octombrie 2021, atunci când autoritățile au impus un preț de referință de 370 lei/MWh, preț de 2,4 ori mai mare decât prețul anului 2020 și de 1,8 ori mai mare decât prețul din septembrie 2021. Dacă înaintea stabilirii acestui preț de referință de către stat oferta de preț la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după "permisiunea" dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preț a ajuns rapid să depășească această valoare", a mai spus expertul în energie. 

Potrivit datelor Eurostat, în a doua jumătate a anului trecut, nicio altă ţară din Uniunea Europeană nu a înregistrat creșteri mai mari la tariful electricității decât România. Cehia și Danemarca urmează după noi. În timp ce vecinii noștri din Ungaria au avut cele mai mici tarife la electricitate, echivalentul a 50 de bani pe kilowatt-oră, în România, în ciuda plafonării, prețurile au fost mai mari decât cele de peste graniță, în medie de 80 de bani pe kilowatt-oră.

În ceea ce privește prețul gazelor naturale, doar Cehia ne-a depășit în creșterea tarifelor, acestea crescând cu peste 200% în Cehia și cu 165% în România. Cele mai mici facturi la gaze au fost înregistrate în Ungaria, în timp ce în România, prețul plafonat a fost aproape dublu față de Ungaria. În ultimele săptămâni, prețul gazului vândut pe bursă a scăzut semnificativ, iar Comisia Europeană recomandă guvernelor să reducă subvențiile. În România, plafonarea prețurilor la gaze este valabilă până în 2025, iar autoritățile nu au luat în calcul modificarea schemelor de sprijin.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006611 (s)