News Flash:

Se cauta proiectant pentru lucrarile de reabilitare ale Castelului Huniade

26 Aprilie 2022
360 Vizualizari | 0 Comentarii
castelul Huniadep

Consiliul Judetean Timis a demarat o licitatie de 1,5 milioane de lei pentru servicii de proiectare si asistenta tehnica pentru restaurarea si punerea in valoare a Castelului Huniade.
 

 
De 16 ani, oamenii asteptata sa vada dincolo de zidurile Castelului Huniade din Timisoara. Documentatia tehnico-economica a fost aprobata, la fel si principalii indicatori tehnico-economici ai proiectului de investitie publica. Aceasta a fost intocmita de Institutul National al Patrimoniului si a sosit dupa mult timp de asteptare, dupa mai bine de un deceniu de procese, infiltratii de apa, crapaturi in ziduri, exponate mucegaite si expertize.

Obiectivul este in responsabilitatea Consiliului Judetean Timis pentru anul 2023, cand Timisoara este Capitala Culturala Europeana. Potrivit planurilor presedintelui CJ Timis Alin Nica se doreste ca o parte din castel sa fie restaurata pana anul viitor.

Acum, Consiliul Judetean cauta ofertant pentru servicii de proiectare – faza DTAC, DTOE, PT, DE si asistenta tehnica din partea proiectantului, pentru obiectivul de investitii „Restaurare, consolidare si punere in valoare a monumentului istoric «Castelul Huniade», azi Muzeul Banatului”. Pana pe 6 iunie este deschisa licitatia de aproape 1,5 milioane de lei, care are de altfel si cerinte amanuntite vizavi de restaurarea obiectivului, inclusiv de stabilizare a unor zone degradate din castel. Durata contractului este de 2 ani.

Istoria rateurilor
Prima parte a documentatiei a fost deja avizata anul trecut de Comisia Nationala pentru Monumente Istorice. Este vorba despre Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie (DALI), care a fost pregatita de catre Institutul National al Patrimoniului. Contractul era semnat inca din 2020, cand fostul presedinte al CJ Timis anunta ca „totul trebuie sa fie gata in cinci luni”, urmand sa se treaca la licitatia pentru proiect tehnic si executie. Initial, autoritatile doreau sa acopere curtea interioara cu sticla, insa in DALI nu se face referire la acest lucru.

Desi se vorbea de acoperirea curtii, sunt zone in castel care au devenit in timp curti interioare, intrucat degradarea si-a spus cuvantul pentru monumentul istoric din centrul Timisoarei.

In 2020, 1 milion de lei au fost retrasi pentru restaurarea donjonului de la Castelul Huniade, prin rectificarea de buget a Consiliului Judetean Timis, unde presedinte era atunci Calin Dobra. Castelul are o intreaga istorie de esecuri: din 2006 castelul este in reparatii, au fost procese intre constructor si CJ Timis, insa mai mult nu s-a lucrat. La castel au aparut si probleme date de starea continua de degradare: fisuri, mucegai pe exponate, iar in Sala Cavalerilor, considerata una din cele mai frumoase sali din castel, a plouat torential in 2016.

Pentru restaurarea, reabilitarea si punerea in valoare a monumentului au fost alocati 1,5 milioane de lei din bugetul pe anul acesta. Pentru conservarea si restaurarea donjonului, in 2022, 800.000 de lei au fost considerati suficienti de catre reprezentantii administratiei judetene.

In ceea ce priveste donjonul, lucrarile efective in teren ar urma sa inceapa anul viitor. Prioritatea ramane partea de nord-vest a cladirii castelului, dupa cum a specificat presedintele CJ Timis Alin Nica. Aici ar fi necesare doar lucrari de interior.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007558 (s)