News Flash:

Apa de ploaie contaminata de la centrala de la Fukushima ar putea sa fi ajuns in mare

21 Octombrie 2013
1537 Vizualizari | 0 Comentarii

Apa de ploaie contaminata de la centrala avariata Fukushima ar putea sa se fi scurs în Oceanul Pacific, a anuntat luni Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul complexului energetic atomic, dupa ce obiectivul a fost afectat saptamana trecuta de taifunul Wipha, relateaza AFP.


Tepco a explicat ca apa de ploaie a inundat zonele unde se afla rezervoarele de stocare a apei radioactive, rezultate în urma gravului incident survenit dupa cutremurul de 9 grade si a tsunamiului devastator din 11 martie 2011. Cisternele sunt amplasate pe o placa de beton înconjurata de un mic dig de 30 cm, dar atunci cand ploua torential apa se acumuleaza în aceste spatii, uneori depasind digul, revarsandu-se si transportand substante radioactive.


Intr-un loc s-au masurat niveluri de strontiu-90 într-o concentratie de la 21 la 710 becquerel/litru în conditiile în care nivelul normal este de 10 becquerel/litru, potrivit Tepco. In alt loc, apa de ploaie ramasa în interiorul zonei rezervoarelor a înregistrat o concentratie a strontiului-90 de 12.000 becquereli pe litru.


In total, apa contaminata s-a revarsat în 12 locuri, dar gradul de contaminare si cantitatile deversate nu sunt cunoscute.


Tepco si guvernul japonez au convenit sa nu permita deversarea deliberata în natura a apei ale carei niveluri de radioactivitate depaseste 10 Bq/litru de strontiu 90, 15 becquereli/litru pentru cesiu-134 si 25 Bq/l cesiu-137.


Dupa ce a mentionat ca devastatorul taifun Wipha, care a lovit sudul si estul Japoniei la mijlocul saptamanii trecute, nu a provocat daune centralei Fukushima-Daiichi, Tepco a recunoscut ca s-au produs numeroase probleme, inclusiv deversari de apa contaminata.AGERPRES


oceanul pacific taifunul wipha substante radioactive tepco
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006112 (s)