News Flash:

Sapte alimente bogate in iod. Ce recomanda specialistii in cazul unui atac nuclear

7 Martie 2022
548 Vizualizari | 0 Comentarii
legume cu iod

In urma cu ceva timp

7 alimente bogate in iod de inclus in dieta


1. Sarea iodata
Desi nu este strict un aliment, ci un ingredient, sarea iodata este cel mai bogat in iod condiment, deoarece contine 1900 mcg la 100 de grame. In ciuda faptului ca este atat de bogata in iod, oamenii tind sa consume sare iodata in cantitati foarte mici. Desi are gustul identic cu sarea comuna, cea iodata are mai multe beneficii pentru sanatate.

Pentru a o consuma, tot ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti sarea obisnuita de masa cu sare iodata si sa o folosesti pentru a condimenta orice fel de mancare (cu moderatie, desigur).

2. Algele marine
Algele sunt alimente bogate in iod
Marea este principala sursa de iod, asadar algele marine contin o cantitate mare din acest mineral.

In mare, puteti gasi multe alge bogate in iod, precum Kelp, arame, hijiki, wakame si kombu. Kelp, de exemplu, contine de patru ori mai mult iod decat aportul zilnic recomandat si o lingura de arame contine 730 de micrograme de iod. Le puteti folosi pentru a prepara supe, sushi, gustari sau salate.

Cu toate acestea, trebuie sa actionezi cu prudenta, deoarece problemele tiroidiene pot fi cauzate si de aportul excesiv de iod.

Iti recomandam sa citesti:
Cum se consuma algele marine
3. Afinele
Acest fruct de padure bogat in antioxidanti este, de asemenea, o sursa inepuizabila de iod. 11 grame de afine contin 400 mcg de iod. De asemenea, afinele au valoare calorica scazuta datorita continutului redus de carbohidrati. In plus, sunt bogate in vitamina C, sunt o sursa de fibre, imbunatatesc tranzitul intestinal si contin potasiu, fier si calciu.

Totusi, ceea ce caracterizeaza cu adevarat afinele este abundenta de antioxidanti naturali. In plus, fructele de padure rosii sunt aliati excelenti in combaterea infectiilor recurente ale tractului urinar prin imbunatatirea capacitatii diuretice a organismului.

4. Pestele proaspat
Pestele pe lista de alimente bogate in iod
In plus fata de algele marine, alte vietati din mare, precum pestele si scoicile contin cantitati mari de iod.

Codul iese in evidenta ca unul dintre cei mai bogati pesti in iod cu 170 mcg la 100 g. Mai mult, codul este bogat in vitaminele B1, B2, B6 si B9, care permit organismului sa foloseasca carbohidratii, grasimile si proteinele la capacitate maxima.

150 de grame de macrou contin doar 208 calorii si 225 mcg de iod. Ca si alti pesti de apa rece, este bogat in acizi grasi omega-3, ceea ce inseamna ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride din sange si te ajuta sa iti mentii inima sanatoasa.

Tonul este unul dintre cei mai consumati pesti de apa rece. Este bogat in iod, deoarece contine 50 mcg la 100 de grame. Pe lista de alimente boate in iod se afla si sardinele si merluciul, cu niveluri ceva mai scazute, aproximativ 30 mcg la 100 g.

Iti recomandam:
3 retete de somon la cuptor 100% sanatoase
5. Scoicile
Aceste moluste sunt considerate o bijuterie gastronomica, deoarece au un continut scazut de calorii, dar o multime de proprietati nutritive, cum ar fi continutul ridicat de vitamine, aminoacizi si minerale.

De asemenea, scoicile sunt bogate in iod, deoarece 100 de grame contin 130 mcg de iod.

6. Carnea de pui
Piept de pui fara oase si piele
Carnea de pui este unul dintre cele mai bogate alimente in iod, cu 7 mcg la 100 g.

7. Crevetii
Bogate in proteine si vitamine, crustaceele si fructele de mare sunt surse importante de iod. Una dintre cele mai bune variante in acest sens este reprezentata de creveti, deoarece acestia ofera 35 mcg la mai putin de 100 de grame.

Acestea sunt doar cateva exemple de alimente bogate in iod pe care le poti incorpora cu usurinta in alimentatia ta de zi cu zi. Cu toate acestea, aminteste-ti intotdeauna sa nu exagerezi in ceea ce priveste aportul de iod in organism. Moderatia este cheia unei diete de succes.

, pe pagina oficiala de Facebook a Ministerului Sanatatii din Romania a aparut un mesaj important. Acesta face referire la Iodura de Potasiu si modul corect in care ar trebui administrata in caz de urgenta determinata de un posibil incident nuclear. Conform oficialilor, aceasta nu trebuie utilizata in mod profilactic, pentru ca poate provoca afectiuni la nivelul glandei tiroide.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizata in mod profilactic, deoarece poate provoca afectiuni ale glandei tiroide.

In caz de urgenta determinata de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodura de Potasiu se face doar in primele ore, iar Ministerul Sanatatii organizeaza asigurarea stocurilor, conform recomandarilor Institutului National de Sanatate Publica.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1252 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007066 (s)