News Flash:

Un nou rege al Regatului Unit

Regele Charles al III-lea este o „forţă a binelui” care va uni Commonwealth

5 Mai 2023
372 Vizualizari | 0 Comentarii


Încoronarea lui Charles al III-lea se va face într-un context în care regatul este divizat: liderii din Scoția și Țara Galilor doresc să renunțe la monarhie, iar partidul Sinn Fein, care susține reunificarea Irlandei, este majoritar în Irlanda de Nord. Cu toate acestea, la ceremonia de încoronare, republicanii promit să participe la eveniment și să manifeste. 

În ciuda acestei situații, președintele Camerei Comunelor din Marea Britanie, Sir Lindsay Hoyle, consideră că regele Charles al III-lea va fi o "forță a binelui" care va uni Commonwealth-ul și a afirmat că este un "privilegiu minunat" să fie invitat la ceremonia de încoronare de sâmbătă, 6 mai. Sir Lindsay Hoyle a mai spus că domnia lui Charles va crea o nouă relație între Parlamentul britanic și monarhie, deoarece regele își va exercita rolul în propriul său stil distinct.

„Avem un nou rege şi cred că va fi o noua relaţie între Parlamentul ales şi monarh”, a spus preşedintele Camerei Comunelor, care l-a întâlnit pe Charles în mai multe ocazii şi pe care l-a descris drept „spiritual şi fermecător”.

„Cred cu adevărat că este o forţă a binelui însă nu numai atât, el va reuni Commonwealth”, a mai afirmat Sir Lindsay.

În luna martie, premierul scoțian Humza Yousaf a declarat că se consideră mai degrabă un cetățean decât un subiect, în timpul campaniei sale pentru șefia guvernului. El a promis organizarea alegerilor pentru șeful de stat în termen de cinci ani de la independența Scoției, deși această promisiune poate fi dificil de îndeplinit, având în vedere eșecurile partidului său pro-independență, SNP.

Cu toate acestea, el va participa la ceremonia de încoronare, la fel ca și premierul galez Mark Drakeford, care este, de asemenea, un republican convins. La ceremonie va fi prezent și premierul ales al Irlandei de Nord, Michelle O'Neill, deși partidul ei, Sinn Fein, se opune tradițional monarhiei.

În Commonwealth, există tensiuni care amenință acest vestigiu al imperiului britanic condus de Charles, care domnește nu numai peste Regatul Unit, ci și peste alte 14 țări. Guvernul australian se pregătește să renunțe la monarhie, iar Barbados a făcut deja acest lucru.

În Marea Britanie, anti-monarhiștii vor să profite de acest eveniment pentru a relansa dezbaterea despre rolul coroanei, care a fost mult timp umbrită de popularitatea și respectul pe care regina Elisabeta a II-a le-a avut.

„Este o oportunitate uriaşă pentru noi, cred că vom profita la maximum”, a afirmat Graham Smith, directorul executiv al grupului antimonarhist Republic, care militează pentru un şef de stat ales.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004921 (s)