News Flash:

Bine de știut!

Recomandări ale Ministerului Sănătății în timpul perioadelor cu caniculă

20 Iunie 2024
119 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Ministerul Sănătății a făcut cetățenilor mai multe recomandări, cu scopul de a preveni incidentele în perioadele de caniculă. Astfel, pe cât posibil, se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 18:00.

"Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă".

De asemenea, în aceste perioade se recomandă consumul zilnic de 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.  În perioadele de caniculă, se recomandă să se bea un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

"Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate", sunt alte recomandări.
 

Pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe, se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare și tragerea jaluzelelor și/sau draperiilor. Ferestrele ar trebui deschise seara târziu, noaptea și dimineața devreme, pentru a crea curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este mai scăzută decât cea din locuință. Se recomandă reducerea sau stingerea luminii artificiale și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale.

Pentru sugari și copii mici, se recomandă menținerea unui mediu cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer. Sistemul de alimentație nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Hidratarea corespunzătoare este esențială, iar sugarii trebuie alăptați ori de câte ori solicită. La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru evaluare și stabilirea tratamentului necesar.

Pentru angajatori, se recomandă reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, furnizarea echipamentului individual de protecție și asigurarea accesului la dușuri. Ministerul Sănătății a făcut recomandări și pentru situațiile de cod roșu: Reduceți deplasările la cele esențiale. Nu vă deplasați între orele 11:00 - 17:00. Consumați lichide între 2 - 4 litri pe zi. Nu consumați alcool. Dacă urmați tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă. Nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9:00 și după ora 20:00. Evitați mâncărurile grele și mesele copioase.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005288 (s)